Poti consulta aici lista job-urilor de HR deschise in companiile membre HR Club. Daca esti membru HR Club si vrei sa promovezi un job din cadrul companiei tale, scrie-ne la adresa: office [at] hr-club.ro. Logheaza-te cu contul de membru HR Club si poti vedea CV-uri ale profesionistilor de HR in cautare de noi provocari. De asemenea, daca iti cauti un job, ne poti trimite CV-ul tau; acesta va fi vizibil doar membrilor HR Club, in sectiunea de CV-uri.
Concluziile Happy@Work Conference by HR Club
De HR Club pe 14 Octombrie 2022
Consiliile directoare ale companiilor trebuie sa aduca sustenabilitatea cat mai sus pe agendele lor pentru a nu se confrunta cu consecinte economice si financiare negative – este concluzia generala desprinsa la Happy@Work Conference by HR Club
Pe 12 octombrie 2022 a avut loc editia a XVIII-a a Conferintei Nationale HR Club, in format fizic pentru prima data dupa doi ani de pandemie. Aproape 300 de directori, manageri si specialisti in resurse umane, dar si antreprenori si reprezentanti de ONG-uri, s-au reunit la Nord Events Center by Globalworth din Bucuresti, la cel mai asteptat eveniment al comunitatii de HR din Romania care a adus in prim-plan munca hibrida si rolul HR-ului in sustenabilitatea organizatiei.
In deschiderea conferintei, Andreea Voinea – Presedinte HR Club si Carmen Dumitrache – Membru in Consiliul Director HR Club au prezentat noul Manifesto HR Club, precum si directiile strategice ale asociatiei, revizuite in acest an, sub titulatura Share. Care. Dare.
Keynote speech-ul Happy@Work Conference a fost sustinut de Silje Løkeng – Head of Wellbeing TechnipFMC (Norvegia), care ne-a impartasit povestea ei personala: ce schimbari a facut in viata pentru a-si imbunatati starea fizica si mentala dupa ce a fost diagnosticata cu cancer, cum a depasit socul si depresia, cum are grija de ea in prezent si cum a transpus lectiile invatate din propria experienta la locul de munca. Silje a vorbit despre rolul departamentului de wellbeing in organizatia in care activeaza si cum a construit si monitorizat planul de wellbeing pentru angajatii companiei, trecand de la o structura ierarhica la una bazata pe crearea unei retele de lideri raspunzatori de mediul de lucru in fiecare filiala a companiei.
Mesajul ei a fost extrem de puternic si de impact pentru oamenii de HR: pentru a putea avea grija de ceilalti, trebuie sa ai intai grija de tine si sa nu te prefaci ca esti bine atunci cand suferi. Normalizarea recunoasterii si discutarii problemelor de sanatate mintala este unul dintre modurile in care poti sa ai grija de tine si sa iti ajuti colegii.
In panelul care a urmat, moderat de Laura Iancu – Director Resurse Umane Kaufland Romania, cei patru invitati au discutat despre sustenabilitate si rolul HR-ului in dezvoltarea durabila a companiei. Mihai Purcarea – Presedinte & CEO BRD Asset Management a explicat ce inseamna indicatorii de sustenabilitate ai organizatiei: ESG (Enviromental, Social, Governance – Mediu, Social, Guvernanta) si cum acestia pot afecta direct ratingul companilor si deciziile investitorilor. In completare, Ioan Dumitrascu – Partener Filip & Company a enumerat drepturile si obligatiile legale de raportare si conformare ESG pentru companii, precum si riscurile si consecintele legate de nerespectarea acestora.
Panelul a continuat cu Steven D'Souza – Senior Client Partner Korn Ferry (Londra), care a prezentat rezultatele unui studiu despre trendurile generale si progresele inregistrate de corporatii in domeniul DE&I (Diversitate, Echitate & Incluziune), realizat in randul a 4.496 lideri de business din 97 de tari. Peste 65% dintre lideri au identificat printre probleme faptul ca persoanele apartinand unor categorii subreprezentate se lovesc de bariere in recrutare sau in promovarea in cadrul organizatiei, iar 73% au declarat ca au inceput implementarea unor politici impotriva discriminarii, bullying-ului si hartuirii.
In incheierea panelului, Iuliana Stan – Managing Partner Human Synergistics Romania a dezvaluit cateva dintre rezultatele Cercetarii Nationale despre Cultura Organizatiilor din Romania realizata in 2022 in randul a 132 de organizatii. In comparatie cu rezultatele cercetarii similare din anul 2009, in organizatiile din Romania s-a inregistrat o schimbare semnificativa de mentalitate, de la o atitudine agresiva si ultracompetitiva la una mult mai constructiva si deschisa la cooperare. In schimb, orientarea spre rezultate este un aspect care a ramas pe loc.
In sesiunea de inchidere a Happy@Work Conference, transmisa online, am aflat rezultatele sondajului BSG ,,Future of Work” 2022, cu concluziile sale pe Romania. Natasa Biscan – Project Leader BCG si Nick South – Senior Partner & Managing Director BCG (Marea Britanie) ne-au dezvaluit ca, la nivel global, 80% dintre lucratorii white collars isi doresc flexibilitate in privinta locului de unde muncesc si 94% in privinta orelor de munca, iar 37% dintre acestia prezinta riscul de a-si parasi locul de munca in urmatoarele 6 luni. Liderii trebuie sa adopte o atitudine holistica pentru a construi un viitor al muncii mai bun si sa dea dovada de creativitate in alcatuirea Employee Value Proposition (propunerea de valoare pentru anagajati).
Studiul BCG a revelat ca, desi Romania este aliniata cu majoritatea trendurilor globale privind viitorul muncii, exista si diferente culturale. De exemplu, in timp ce respondentii la nivel global au situat pe primul loc in topul prioritatilor instrumentele si tehnologia si pe locul 5 propunerea de valoare pentru angajati (EVP), respondentii romani au situat EVP pe primul loc si, de asemenea, au plasat catre partea inferioara a clasamentului aspecte precum adaptivitatea organizatiilor sau modele noi de gestionare a talentelor din zona diversitatii.
Dupa-amiaza, profesionistii in HR preocupati ca organizatiile lor sa aiba un impact social au putut sa aleaga una dintre cele doua sesiuni tip Masterclass desfasurate in paralel: “How to Design a Wellbeing Strategy”, cu Herdis Pala – Chief People, Future and Change Officer (Islanda) si “How to Design a De&I Strategy”, cu Steven D’Souza – Senior Client Partner Korn Ferry (Marea Britanie).
Vezi intreaga galerie foto.
Credit: Venus Five
De asemenea, participantii la conferinta au putut sa viziteze cele 12 standuri din zona expozitionala, precum si sa asiste la prezentarile pe teme de invatare continua, wellbeing si digitalizare sustinute de furnizori de servicii pentru HR, de reprezentantii unor ONG-uri membre ale Ambasadei Sustenabilitatii si ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati.
Concluzia desprinsa din toate prezentarile si din cercetarile mentionate de speakeri este ca liderii organizatiilor trebuie sa regandeasca munca, modurile de a munci si propunerea de valoare pentru angajati, precum si sa prioritizeze sanatatea mintala si implementarea indicatorilor ESG. Profesionistii in Resurse Umane au oportunitatea de a fi promotori ai sustenabilitatii in organizatii, iar lipsa interesului pentru aceste subiecte se va dovedi un factor de risc pentru companii in ceea ce priveste atragerea talentelor, dar si a investitorilor.
***
Multumim partenerilor care au facut posibila organizarea Happy@Work Conference:
Parteneri principali: Eucom; Kaufland
Parteneri anuali: Romanian Software; Trend
Partner on Legal Matters: Filip & Company
Suporteri eveniment: A_BEST; Deutsche Bank; EXEC-EDU; goFLUENT; OLX; Top Employers Institute
Parteneri media: AngajatorulMeu.ro; Cariere; HR Manager; Portal HR