Poti consulta aici lista job-urilor de HR deschise in companiile membre HR Club. Daca esti membru HR Club si vrei sa promovezi un job din cadrul companiei tale, scrie-ne la adresa: office [at] hr-club.ro. Logheaza-te cu contul de membru HR Club si poti vedea CV-uri ale profesionistilor de HR in cautare de noi provocari. De asemenea, daca iti cauti un job, ne poti trimite CV-ul tau; acesta va fi vizibil doar membrilor HR Club, in sectiunea de CV-uri.
Guvernul impune o obligatie temporara de initiere a negocierilor colective de catre toti angajatorii
De HR CLUB pe 20 Noiembrie 2017
Nota: Informatiile din acest mail nu reprezinta consultanta juridica.
Joi, 16 noiembrie, a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta de Urgenta nr. 82/2017 (“OUG 82/2017”) prin care se instituie in sarcina tuturor angajatorilor obligatia temporara de a initia negocierea contractul colectiv de munca pentru punerea in aplicare a noilor prevederi ale Codului Fiscal prin care s-au trecut contributiile sociale in sarcina angajatului (modificari operate prin OUG nr. 79/2017).
Aceasta obligatie se aplica atat in cazul in care nu exista un contract colectiv de munca incheiat la nivel de unitate sau acord colectiv, cat si in cazul in care exista un contract colectiv de munca sau acord colectiv si atunci obligatia este de a negocia incheierea unui act aditional la contractul colectiv de munca /acordul existent.
Prin derogare de la prevederile Legii Dialogului Social nr. 62/2011, obligatia initierii negocierilor se aplica tuturor angajatorilor din Romania, indiferent de numarul angajatilor acestora. Se aplica adica si angajatorilor care au sub 21 de angajati.
In plus, prin derogare de la prevederile Legii Dialogului Social nr. 62/2011, in situatia in care exista un sindicat nereprezentativ la nivelul societatii, negocierea strict pentru aceste puncte se va purta atat cu reprezentatii salariatilor, cat si cu federatiile sindicale nereprezentative (anterior doar federatiile reprezentative la nivel de sector aveau aceasta calitate).
In situatia in care nu exista un sindicat la nivelul societatii, la negocieri pot participa reprezentantii salariatilor impreuna cu un reprezentant al unei federatii reprezentative la nivel de sector sau ai unei confederatii reprezentative la nivel national, la invitatia reprezentantilor angajatilor. La o prima citire pare ca reprezentantii angajatilor au dreptul de a invita sau nu pe reprezentantii federatiei. Fata de cum este scris textul, ne putem astepta insa si la o interpretare contrara a autoritatilor de munca in sensul ca reprezentantii angajatilor trebuie sa invite si pe reprezentantii federatiei. In mod normal, neinvitarea federatiei ar trebui sa fie problema reprezentantilor angajatilor, dar in practica pot aparea probleme la momentul inregistrarii actului aditional la ITM.
Prevederile OUG 82/2017 de mai sus, adica obligatia de a negocia, se aplica in perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017. Modul in care este scris textul pare sa deroge de la art. 129 (5) care prevedea o durata a negocierilor de 60 de zile, intentia desigur pare sa fie ca aceste aspecte sa fie clarificate de angajatori inainte de Craciun.
OUG 82/2017 nu prevede sanctiuni pentru nerespectarea obligatiei de initiere a negocierilor colective in aceasta perioada.
Este posibil sa apara un act normativ pentru reglementarea sanctiunii aplicabile si este probabil ca ITM sa considere ca OUG 82/2017 se completeaza cu prevederile Legii Dialogului Social 62/2011, care ofera posibilitatea reprezentantilor salariatilor/ organizatiilor sindicale reprezentative de a solicita initierea acestora, iar daca societatea nu da curs acestora poate fi sanctionata contraventional intre 5.000 si 10.000 lei.
Pe fondul problemei, asa cum raporteaza si presa, intre angajatori se vehiculeaza mai multe optiuni in afara de majorarea neconditionata a salariilor brute, mai ales acordarea de bonus-uri.
O varianta interesanta este si agrearea intre angajator si angajat a unei valori nete a salariului, urmand ca brutul sa varieze in functie de regimul fiscal. Pe langa problemele de comunicare si gestionare a relatiei cu angajatii, din punct de vedere juridic si tehnic se ridica intrebari precum modul de a reglementa o astfel de clauza (avand in vedere ca Ordinul nr. 64/2003 continand modelul de CIM contine salariul brut), precum si modul de raportare si documentare a salariului brut in perspectiva unor viitoare modificari fiscale.
Articol oferit de:
- Ioan Dumitrascu, Partner PeliFilip
- Ecaterina Burlacu, Senior Associate PeliFilip
- Matei Varachiu, Associate PeliFilip