Incluziunea – superputerea care ne leaga

Un articol oferit de Generali

***

Am ales sa fim partenerii HR Club pentru Masterclass-ul "Measure what matters: Stumbling blocks & stepping stones on the way to making D&I manageable in your organization" deoarece la Generali, DEI este pilon strategic al People Strategy.

De la un buzzword acum cativa ani, conceptul de Diversitate, Echitate si Incluziune a evoluat ajungand un pilon important in strategiile multor companii. Valoarea DEI devine din ce in ce mai bine inteleasa ca un factor al dezvoltarii si puterii unei echipe, al unei companii.

Si pentru ca “ce nu se masoara, nu exista” (nu-i asa?) avem indicatori – procente, cote – pentru a masura diversitatea de gen, promovarea femeilor, diversitatea generationala, de rasa sau orientare sexuala, de abilitati, plata egala, etc.

Asa putem demonstra cum devenim din ce in ce mai diversi si cum accesibilitatea tuturor comunitatilor si categoriilor de persoane creste.

Ne face asta sa fim mai buni, mai de succes, mai puternici?

Doar daca ne asiguram ca descatusam “superputerea” diversitatii, care este incluziunea. O comunitate sau o echipa sau o organizatie diversa isi creaza avantaj atunci cand foloseste aceasta diversitate, cand membrii sai diferiti au posibilitatea sa contribuie cu talentele, perspectivele si abilitatile lor unice, cand vocea fiecaruia se poate face auzita.

Cultura incluziva trece dincolo de o forta de munca diversa si drepturi egale – acestea constituie baza, fundatia. Cultura incluziva creaza conditiile ca superputerea incluziunii sa actioneze si sa produca valoare. Gesturi mici, facute de multi oameni, in mod repetat, recunoscute si practicate de lideri, pot face in timp o diferență semnificativă, favorizând dezvoltarea unui mediu de lucru mai rezistent la prejudecati, deschis la dialog si oportunitati pentru toti.

An de an, prin initiative si practici concrete globale si/sau locale, cream in Generali o echipa diversa si aducem oamenii impreuna pentru a discuta si a intelege beneficiile incluziunii si ce poate face fiecare pentru a crea impreuna un mediu incluziv. De la workshopuri cu lideri de business sau cu specialisti in domeniu, la povesti cu eroi(ne) sau impro-fun cu mix de generatii, aceste initiative cresc gradual intelegerea si implicarea angajatilor. La fel ca alte schimbari structurale, cultura incluziva nu este un sprint al Departamentului HR, este un maraton al intregii organizatii. Provocator (mai ales) pentru lideri, care au nevoie sa integreze aceasta superputere a leadership-ului incluziv schimbandu-si convingeri si comportamente care le-au adus succes în trecut, dar acum nu mai functioneaza.

In contextul schimbarilor rapide si a muncii hibride, incluziunea actioneaza ca o forta de coeziune, creeaza rezilienta si genereaza un mediu organizational in care fiecare contribuie cu perspectiva sa unica la inovatie si la dezvoltarea companiei.

 

 

 

 

Evenimente

JOBS

Poti consulta aici lista job-urilor de HR deschise in companiile membre HR Club. Daca esti membru HR Club si vrei sa promovezi un job din cadrul companiei tale, scrie-ne la adresa: office [at] hr-club.ro. Logheaza-te cu contul de membru HR Club si poti vedea CV-uri ale profesionistilor de HR in cautare de noi provocari. De asemenea, daca iti cauti un job, ne poti trimite CV-ul tau; acesta va fi vizibil doar membrilor HR Club, in sectiunea de CV-uri.

Romania Capgemini Engineering
Genpact
Bucuresti
Accace
Timisoara

Parteneri Anuali