Resurse

Gasesti aici o serie de studii realizate de catre HR Club, de catre membri sau parteneri ai comunitatii sau de catre institutii internationale. Rapoartele complete ale studiilor realizate de catre HR Club sau de catre parteneri la nivel international sunt puse la dispozitie doar membrilor HR Club.

On the 25 November 2021, the EAPM together with Allan Freed from the RBL Group hosted a webinar showcasing the findings of the 8th round of the HRCS. The recording of the video is available here:        
Manualul de bune practici in HR este o resursa unica pe piata de HR din Romania, intrucat detaliaza proiectele de resurse umane cele mai apreciate de catre juriul Galei Premiilor de Excelenta HR Club din anul precedent. Este o sursa de inspiratie si un izvor de informatie pretioasa pentru toti practicienii dedicati managementului oamenilor, dar si pentru cei care sunt pasionati de domeniul resurselor umane si care doresc sa urmeze o cariera in aceasta arie profesionala.  
Iti prezentam Raportul “Starea Functiunii de Resurse Umane”, prima cercetare de anvergura despre si pentru profesionistii in resurse umane din Romania, realizata la 30 de ani de la Revolutie si 15 ani de la infiintarea asociatiei noastre profesionale. 146 de organizatii au contribuit la realizarea acestui studiu prin furnizarea de date, ajutand la conturarea unei imagini complexe a functiei de HR in tara noastra. Speram ca ti-am pus la dispozitie o resursa utila pentru dezvoltarea functiunii de resurse umane din organizatia ta! 
Modificarile fiscale de la finalul anului 2018 au fost un motiv de preocupare. Printre ele, amintim: scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, scaderea contributiilor sociale cu doua procente, de la 39.25% la 37.25%, transferarea contributiilor sociale in sarcina angajatului (35%), contributia asiguratorie pentru munca de 2.25% pentru angajator.  De aceea, am initiat un chestionar prin care sa centralizam toate intentiile si solutiile de implementare a deciziilor referitoare la contributiile sociale incepand cu 2018.
CIPD, in colaborare cu European Association for People Management (EAPM), a elaborat un studiu pentru a realiza o imagine bi-anuala a starii profesiei de practician in resurse umane. Scopul este acela de a stabili unde, cand si daca profesia raspunde factorilor externi si organizationali care influenteaza piata muncii. In calitate de asociatii profesionale, impartasim responsabilitatea de a ne asigura ca profesionistii din HR sunt competenti si increzatori in rolul lor atunci cand aduc valoare fortei de munca, organizatiilor si societatii in general.
Prin Raportul Global al Diferentelor de Gen 2016, Forumul Economic Mondial masoara amploarea disparitatilor de gen si urmareste progresul lor in timp, cu un accent specific asupra diferentelor relative dintre femei si barbati in patru domenii cheie: sanatate, educatie, economie si politica. Raportul cuprinde 144 de tari. Mai mult de un deceniu de date a scos la iveala faptul ca progresul este inca prea lent pentru realizarea intregului potential al unei jumatati din omenire in timpul vietii noastre.
Peste 7.000 de lideri in domeniul resurselor umane, dar si din sfera economica mai larga din 130 de tari au raspuns la sondajul din acest an. Aceasta cercetare a reliefat 10 tendinte in materie de organizare si cultura a organizatiilor, cat si in procesul de invatare, de conducere, de gestionare a fortei de munca, si in cadrul functiei de resurse umane in sine. Raportul se poate downloada de aici.   
Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca pentru trimestrul I/2017 a fost realizat prin intervievarea unui esantion reprezentativ de 625 de angajatori din Romania. Toti participantii la acest studiu au raspuns la intrebarea: „Cum anticipati ca vor evolua angajarile totale din locatia dumneavoastra in cele trei luni pana la sfarsitul lunii martie 2017, in raport cu trimestrul in curs?”
Analiza Egon Zehnder Board 2016 Global Diversity (GBDA) este cea mai cuprinzatoare evaluare pana in prezent a bord-urilor a 1,491 companii cu un capital de peste 6 mld euro, din peste 44 de tari. Citeste raportul aici.   
Va propunem spre lectura articolul introductiv si alte cinci articole din cartea in care David Ulrich este coautor. Cartea se va lansa anul acesta si va putea fi comandata online.   
Conform OUG nr.3 / 2017, incepand cu luna februarie, a fost eliminat plafonul de cinci salarii medii brute la plata contributiei de asigurari sociale. Am intrebat membrii HR Club care a fost impactul acestei ordonante in companiile lor. Citeste rezultatele chestionarului AICI (primul val, ianuarie 2017 si AICI (al doilea val, martie 2017).    
Raportul Competitivitatii Globale 2016-2017 evalueaza competitivitatea a 138 de economii, oferind o perspectiva asupra productivitatii si prosperitatii acestora. ACEST RAPORT POATE FI DESCARCAT DE AICI.     
Dupa 12 luni de schimbari politice si sociale, Millenniali sunt mai putin hotarati sa paraseasca siguranta job-ului si, in special in tarile in curs de dezvoltare, nu sunt optimisti legat de perspectivele de viitor si de directia in care tara lor merge. Rezultatele acestui studiu sunt obtinute in urma chestionarii unui numar de 8000 de tineri din 30 de tari, pe parcursul lunii septembrie 2016.  Descarcati raportul de aici.  
Manpower Group a intrebat 18.000 de angajatori din 43 de tari despre impactul automatizarii asupra angajatilor, care sunt cele mai afectate functii, si cum se asigura ca angajatii lor au aptitudinile pentru a tine pasul cu avansul tehnologic. 
Economia Romaniei se specializeaza in domenii care in spatiul european sunt necompetitive, genereaza valoare adaugata scazuta, iar forta de munca este ieftina si necalificata.