Resurse

Gasesti aici o serie de studii realizate de catre HR Club, de catre membri sau parteneri ai comunitatii sau de catre institutii internationale. Rapoartele complete ale studiilor realizate de catre HR Club sau de catre parteneri la nivel international sunt puse la dispozitie doar membrilor HR Club.

On the 25 November 2021, the EAPM together with Allan Freed from the RBL Group hosted a webinar showcasing the findings of the 8th round of the HRCS. The recording of the video is available here:        
Iti prezentam Raportul “Starea Functiunii de Resurse Umane”, prima cercetare de anvergura despre si pentru profesionistii in resurse umane din Romania, realizata la 30 de ani de la Revolutie si 15 ani de la infiintarea asociatiei noastre profesionale. 146 de organizatii au contribuit la realizarea acestui studiu prin furnizarea de date, ajutand la conturarea unei imagini complexe a functiei de HR in tara noastra. Speram ca ti-am pus la dispozitie o resursa utila pentru dezvoltarea functiunii de resurse umane din organizatia ta! 
Modificarile fiscale de la finalul anului 2018 au fost un motiv de preocupare. Printre ele, amintim: scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, scaderea contributiilor sociale cu doua procente, de la 39.25% la 37.25%, transferarea contributiilor sociale in sarcina angajatului (35%), contributia asiguratorie pentru munca de 2.25% pentru angajator.  De aceea, am initiat un chestionar prin care sa centralizam toate intentiile si solutiile de implementare a deciziilor referitoare la contributiile sociale incepand cu 2018.
CIPD, in colaborare cu European Association for People Management (EAPM), a elaborat un studiu pentru a realiza o imagine bi-anuala a starii profesiei de practician in resurse umane. Scopul este acela de a stabili unde, cand si daca profesia raspunde factorilor externi si organizationali care influenteaza piata muncii. In calitate de asociatii profesionale, impartasim responsabilitatea de a ne asigura ca profesionistii din HR sunt competenti si increzatori in rolul lor atunci cand aduc valoare fortei de munca, organizatiilor si societatii in general.
Raportul Competitivitatii Globale 2016-2017 evalueaza competitivitatea a 138 de economii, oferind o perspectiva asupra productivitatii si prosperitatii acestora. ACEST RAPORT POATE FI DESCARCAT DE AICI.     
Dupa 12 luni de schimbari politice si sociale, Millenniali sunt mai putin hotarati sa paraseasca siguranta job-ului si, in special in tarile in curs de dezvoltare, nu sunt optimisti legat de perspectivele de viitor si de directia in care tara lor merge. Rezultatele acestui studiu sunt obtinute in urma chestionarii unui numar de 8000 de tineri din 30 de tari, pe parcursul lunii septembrie 2016.  Descarcati raportul de aici.  
Manpower Group a intrebat 18.000 de angajatori din 43 de tari despre impactul automatizarii asupra angajatilor, care sunt cele mai afectate functii, si cum se asigura ca angajatii lor au aptitudinile pentru a tine pasul cu avansul tehnologic. 
Economia Romaniei se specializeaza in domenii care in spatiul european sunt necompetitive, genereaza valoare adaugata scazuta, iar forta de munca este ieftina si necalificata.
In continuare vom prezenta o serie de lucrari de cercetare realizate de  catre membrii  SIOP(Society for Industrial and Organizational Psychology ) . Prima dintre aceste lucrari incearca sa realizeze o legatura intre cercetarea privind atitudinile candidatilor si comportamentul lor la locul de munca. Cercetarea  " Ce stim despre reactiile candidatilor cu privire la atitudini si comportamente: Rezumatul studiilor si bune practici" si poate fi  downloadat printr-un click aici.
Raportul prezinta problemele invatamantului profesional si tehnic, dar identifica si diverse solutii de rezolvarea a acestora si propune o serie de directii de actiune. In cadrul studiului sunt reflectate opiniile tuturor actorilor interesati, atat mediul de afaceri, cat si factori de decizie, cadre didactice, elevi si parintii lor.  De asemenea au fost realizate si 6 studii de caz cu licee din diferite zone ale tarii pentru a putea fi identificate diverse modele de organizare si functionare a invatamantului profesional si tehnic in Romania.
Indicele capitalului uman cauta sa serveasca drept instrument pentru captarea complexitatii dinamicii educatiei, ocuparii fortei de munca si, astfel sa poata lua decizii in cunostinta de cauza. ACEST RAPORT POATE FI DESCARCAT AICI.    
Raportul The Future of Jobs urmareste sa ofere informatii specifice despre impactul mai multor trenduri pe diverse industrii si zone geografice si despre orizontul de timp in care ele vor fi resimtite in somaj, nivelul de calificare si pozitii in companii.  Citeste raportul aici.   
Angajatorii din toata lumea, chestionati de Manpower Group, raporteaza cel mai mare deficit de personal de la criza economica care a inceput in 2007. Raportul te ajuta sa explorezi ce roluri sunt la mare cautare pe piata muncii.  Citeste rezultatele aici.   
  Se inregistreaza un progres constant in cresterea independentei economice a femeilor, insa diferenta de remunerare intre femei si barbati reprezinta inca o problema majora. Egalizarea veniturilor la nivelul tarilor din OCDE ar putea conduce catre o crestere totala a veniturilor femeilor de 2 trilioane de dolari Rezultatele celui mai recent raport PwC Women in Work Index arata ca:
The Digital Economy and Society Index (DESI)  este un indice compozit care sintetizeaza indicatori relevanti privind performanta digitala si urmareste evolutia statelor membre ale UE in competitivitatea digitala. Romania ocupa locul 28 in acest Index.  Raportul privitor la Romania poate fi descarcat de aici.