Poti consulta aici lista job-urilor de HR deschise in companiile membre HR Club. Daca esti membru HR Club si vrei sa promovezi un job din cadrul companiei tale, scrie-ne la adresa: office [at] hr-club.ro. Logheaza-te cu contul de membru HR Club si poti vedea CV-uri ale profesionistilor de HR in cautare de noi provocari. De asemenea, daca iti cauti un job, ne poti trimite CV-ul tau; acesta va fi vizibil doar membrilor HR Club, in sectiunea de CV-uri.
Viitorul sustenabil al muncii a fost tema comuna a speakerilor Share|Care|Dare Conference by HR Club
De HR Club pe 31 Octombrie 2023
De la provocarile economice si inteligenta artificiala generativa pana la transformarea culturala si colaborarea companii-scoli
Aproape 400 de membri ai comunitatii profesionistilor in Resurse Umane au participat la Share|Care|Dare Conference, a 19-a editie a Conferintei Nationale HR Club, care a avut loc pe 26 octombrie 2023, la NORD Events Center by Globalworth. Prezentarile sustinute de speakeri au abordat, din perspective diverse si valoroase, provocarile si oportunitatile HR-ului in contextul evolutiei tehnologiei si al preocuparii pentru un viitor sustenabil.
***
In prima prezentare a zilei, Dan Bucsa - Chief CEE Economist, UniCredit Bank AG, Londra, ne-a oferit o privire de ansamblu asupra Romaniei si Europei Centrale si de Est, punand accent pe evolutia economiei in 2024, anul alegerilor.
In 2023, industria din Romania nu si-a revenit din socul energetic, iar cresterea consumului s-a datorat faptului ca populatia si-a cheltuit economiile facute in timpul pandemiei, preponderent pe automobile. Romania a primit peste jumatate din platile facute in ECE din Facilitatea de Redresare si Rezilienta si RePower, investitiile publice fiind la maximul istoric.
In anul electoral 2024, cresterea salariilor ar putea da un nou avant vanzarilor cu amanuntul, dar marirea costurilor cu forta de munca va reduce competitivitatea externa. In conditiile in care 20% din romanii apti de munca nu muncesc, iar firmele din Romania au mai putina nevoie de forta de munca decat cele din tarile vecine, se impun o serie de masuri pentru a creste populatia activa: reconversia profesionala, investitii in infrastructura, subventii pentru angajari. Toate acestea in contextul in care in Romania sunt cele mai mari presiuni inflationiste pe termen scurt, iar BNR ar putea reduce dobanda in a doua parte a lui 2024 pentru a stimula creditarea.
***
Cu un impact economic potential de aproximativ 3 trilioane de dolari, efectul Inteligentei Artificiale Generative (GenAI) asupra productivitatii a fost subiectul urmatoarei sesiuni a conferintei. Raportul realizat de compania McKinsey a fost prezentat de Mariana Miron - Partener Asociat, McKinsey Bucuresti si Jan Bouly - Partener Asociat, McKinsey Bruxelles si a trecut in revista modurile in care GenAI va schimba viitorul muncii, dar si profesia de HR, prin automatizarea joburilor repetitive, accelerarea inovatiei si augmentarea calitatii muncii.
Conform raportului, in urmatorii 10 ani, GenAI va avea un impact de cel putin 10% asupra activitatilor a 80% din forta de munca, iar 50% dintre sarcini se vor realiza mai rapid. Studiile de caz confirma deja aceste tendinte: de exemplu, in industria bancara, GenAI a imbunatatit cu 15%-20% productivitatea angajatilor juniori, iar in domeniul cercetarilor, timpul necesar pentru documentare a fost redus de la saptamani la ore. Aceste schimbari ajuta la reducerea costurilor, dar impun si regandirea responsabilitatilor: ce vom face cu timpul castigat?
Pentru HR, se prevede ca, in viitorul apropiat, nivelul de automatizare din toate dimensiunile resurselor umane sa creasca la 25%, cu schimbari pozitive in atragerea si managementul talentelor, onboarding si intreaga experienta a angajatului. Recomandarea autorilor studiului McKinsey este ca liderii echipelor si ai companiilor sa se puna la curent cu capabilitatile GenAI si sa profite de impactul pozitiv asupra productivitatii.
***
In cadrul celei de-a treia sesiuni a conferintei, Adrian Florea - Founding Partner & Business Advisor, Trend Consult, ne-a prezentat modelul STELL*R de gestionare a culturii organizationale si cartea cu acelasi nume, lansata de curand.
Rezultatele unei organizatii vin din obiceiurile indivizilor care o compun. Tensiunea culturala (discrepanta dintre ceea ce afirma viziunea companiei si modul in care ,,se fac lucrurile pe aici” efectiv) tulbura executia strategiei. Reducerea tensiunii culturale pentru a obtine inalta performanta nu este in atributia HR-ului, ci a leadershipului companiei, care are acum la dispozitie instrumentul STELL*R pentru a produce transformarea dorita.
***
A patra sesiune i-a avut invitati pe reprezentantii World Economic Forum: Ricky Li - Insight Product Specialist si Mark Rayner - Mission Lead, Insights. Pornind de la macrotendintele care modeleaza viitorul fortei de munca, am aflat care sunt tendintele specifice pentru Romania, care sunt competentele emergente si in declin pentru Romania, practici de succes pentru cresterea disponibilitatii talentelor, tactici de skilling, upskilling si DEI. Potrivit raportului “Future of Jobs”, 23% dintre joburile din prezent se vor schimba, iar in 2027, 43% dintre sarcini vor fi realizate automat.
In Romania, joburile cu cea mai mare crestere sunt cele de specialisti in AI & Machine Learning, specialisti in sustenabilitate si analisti de Business Intelligence, in timp ce printre joburile aflate in declin se numara cele de functionari bancari, lucratori postali si casieri. Managerii romani considera ca principalele bariere in calea transformarii sunt incapacitatea de a atrage talente (69%) si decalajele de abilitati (54%). In topul solutiilor pentru aceste provocari se numara: imbunatatirea procesului de avansare si promovare a talentelor (48,1%), cresterea salariilor (35,3%) si oferirea de cursuri de recalificare si specializare (33,7%).
***
Intrucat nu putem discuta despre viitorul muncii fara a vorbi despre educatie, Ari Pokka - CEO, Finnish Education Institute, ne-a povestit despre modelul finlandez de colaborare intre scoli si companii si cum putem sprijini tanara generatie sa isi gaseasca drumul.
In Finlanda, legislatia ofera multa flexibilitate si libertate profesorilor de a-si adapta curricula, nu exista inspectori scolari, iar predarea se axeaza pe exemple si aplicatii concrete, incluzand cursuri de antreprenoriat. Elevii intre 13 si 19 ani efectueaza anual o perioada variabila de practica in companii private, iar multe dintre aceste companii ofera oportunitati de internship pe timpul verii.
Consilierii de cariera si directorii de scoli sunt persoane-cheie in colaborarea cu mediul de afaceri. De asemenea, Biroul de Informatii Economice reprezinta o resursa nationala pentru angajatori pentru a dezvolta cooperarea cu scolile. Indemnul final al invitatului nostru a fost de a da frau liber imaginatiei pentru a explora modele cat mai diverse de colaborare intre mediul privat si invatamant.
***
Continuarea fireasca a acestei prezentari a fost momentul dedicat Joblandia.ro by HR Club, prima platforma din Romania care pune in legatura angajatorii si liceele, facilitand liceenilor vizite in companii in timpul Saptamanii Altfel. Pe scena au urcat elevii clasei a X-a A de la Colegiul National Tudor Vianu, impreuna cu diriginta lor, prof. Octavia Popescu Gavrila, unul dintre ambasadorii proiectului.
Dupa proiectia unui filmulet despre Joblandia realizat chiar de ei, liceenii au povestit despre vizitele facute la companii si despre cum acestea i-au ajutat sa defineasca dupa ce criterii isi vor alege viitorii angajatori: deschiderea catre tehnologie, atentia fata de oameni, munca de echipa, pasiunea si comunicarea.
,,Copiii nu au timp sa descopere ce le place, iar Joblandia este partea practica de care ei au nevoie”, a concluzionat prof. Gavrila.
***
Urmatoarea sesiune l-a avut ca invitat pe prof. Peter Hawkins - Decan Global Team Coaching Institute, unul dintre cei 100 de coachi de top la nivel mondial si lider international in coaching sistemic, echipe executive si dezvoltarea consiliilor de administratie. Intr-o epoca in care trebuie sa facem mai mult pentru mai multi oameni, la o calitate mai buna, cu costuri mai mici si cu mai putine resurse, este important sa stim cum sa schimbam mentalitatea pentru o lume mai durabila prin coaching de echipa. Schimbarea este o chestiune de strategie, cultura si leadership, iar principala provocare a liderilor este sa faciliteze conexiunile intre oameni, echipe si in interiorul organizatiei. Acestia trebuie sa se concentreze pe coachingul conexiunilor, nu al oamenilor.
Peter Hawkins a reusit sa transforme prezentarea intr-o sesiune ad-hoc de team coaching, punand intrebari valoroase de reflectie pentru participantii din sala. Ulterior i s-au alaturat, intr-o discutie de tip panel, Madi Radulescu - Presedinte, ICF Romania, Vlad Dutescu - Presedinte, EMCC Romania si Mihaela Ionita - Head of HR, ING Bank Romania, care au abordat subiecte precum situatiile in care este nevoie de team coaching intr-o organizatie si care este rolul HR-ului in facilitarea unui proces de team coaching, concluzia fiind ca fiecare echipa poate functiona mai mult decat suma partilor sale, iar ,,echipa echipelor” functioneaza mai mult decat suma echipelor.
***
In ultima sesiune a conferintei ne-am intrebat: Cum se aude ,,Share, Care, Dare” pe o vioara Stradivarius? Ne-a raspuns, cu multa emotie si sensibilitate, Alexandru Tomescu - Violonist, Solist Concertist al Orchestrei Radio Romania. Acesta a interpretat patru compozitii, intercalandu-le cu observatiile sale despre importanta factorului uman in muzica, dar si in oricare alt domeniu de activitate.
Potrivit muzicianului, oamenii sunt cei care fac diferenta si dau viata unui instrument, oricat ar fi acesta de sofisticat sau valoros. Ei au puterea de a metamorfoza orice spatiu, mai ales daca lucreaza in echipa. ,,Nu conteaza sa ai dreptate, ci sa dai glas muzicii impreuna cu colegii tai de orchestra. […] Lasa vocea ta mai jos pentru a lasa sa se auda si alte voci”, a fost indemnul violonistului, care si-a incheiat mini-recitalul cu ,,Balada” lui Ciprian Porumbescu.
***
Concluzia Share|Care|Dare Conference este ca HR-ul se afla intr-o era a schimbarilor profunde, in care se evidentiaza tendinte majore precum impactul inteligentei artificiale si al tehnologiei asupra productivitatii si joburilor, dar si necesitatea unei transformari culturale majore in organizatii pentru un viitor sustenabil.
***
Multumim partenerilor care au facut posibila realizarea celei de-a 19-a editii a Conferintei Nationale HR Club!
Main Partner: Eucom
Annual Partners: Romanian Software; Trend
Partner on Legal Matters: Filip & Company
Event Partner: CoachHub
Supporters: Edenred; Enayati; goFLUENT; NN
Media Partners: AngajatorulMeu.ro; Cariere; HR Manager; Portal HR