Informare privind hartuirea psihologica - Filip & Company

Propunere legislativa adoptata

Sanctiuni aspre pentru hartuirea morala la locul de munca, inclusiv pentru angajati.

Necesitatea modificarii regulamentelor interne.

Marti, 14 iulie 2020, Camera Deputatilor a adoptat propunerea legislativa privind modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare precum si pentru completarea art. 6 din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati.

Propunerea legislativa a fost trimisa Presedintelui Romaniei spre promulgare, astfel incat este doar o chestiune de timp pana la intrarea legii in vigoare.

Ce noutati aduce legea privind hartuirea psihologica la locul de munca?

Prin propunerea legislativa adoptata de Camera Deputatilor se propune introducerea in mod expres, printre altele, a obligatiei  angajatorului de a lua masuri de combatere a hartuirii morale la locul de munca si de a sanctiona disciplinar angajatii vinovati, precum si a posibilitatii de a sanctiona pasivitatea angajatorului cu amenda contraventionala. Amenzile prevazute in proiect sunt substantiale, mai ales raportat la sanctiunile obisnuite aplicabile abaterilor in materia raporturilor de munca.

Noua definitie a hartuirii psihologice la locul de munca si sanctionarea acesteia

In prezent, hartuirea psihologica este definita generic in cuprinsul Legii nr. 202/2002 drept orice comportament necorespunzator care are loc intr-o perioada, este repetitiv sau sistematic si implica un comportament fizic, limbaj oral sau scris, gesturi sau alte acte intentionate si care ar putea afecta personalitatea, demnitatea sau integritatea fizica ori psihologica a unei persoane.

Propunerea legislativa particularizeaza definitia hartuirii morale la locul de munca drept orice comportament manifestat prin conduita ostila/ nedorita, comentarii verbale, actiuni/ gesturi, exercitat cu privire la un angajat, de catre un angajat care este superiorul sau ierarhic, dar si de catre un subaltern si/sau de catre un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, in legatura cu raporturile de munca, si care au drept scop sau efect o deteriorare a conditiilor de munca prin lezarea drepturilor sau demnitatii angajatului, prin afectarea sanatatii sale fizice ori mentale sau prin compromiterea viitorului profesional al acestuia.

Propunerea legislativa prevede ca va constitui hartuire morala orice comportament cu caracter sistematic, care poate aduce atingere demnitatii, integritatii fizice sau mentale, care pune in pericol munca angajatului sau deregleaza climatul de munca, inclusiv prin stres si epuizare fizica (fenomenul de ”burn-out”).

Citeste intregul articol aici.

 

JOBS

HR Club Partners