Avem angajati fara competente IT. Ce e de facut?

Raportul de tara 2015, publicat de Comisia Europeana, sustine ca forta de munca din Romania detine cel mai slab nivel de abilitati IT din Europa. Aceste evolutii influenteaza major productivitatea muncii, care in Romania este una dintre cele mai scazute din Uniunea Europeana. Potrivit datelor citate, 77% din forta de munca din Romania prezinta un nivel scazut sau nul de competente IT, procentajul fiind unul mai mult decat dublu fata de media europeana, de 32%.
 
Nici datele din Indicele economiei si societatii digitale (DESI) 2015 nu aduc vesti mai bune pentru situatia din Romania raportata la cea la nivel european: s-au facut progrese, dar suntem inca pe ultimul loc in sectorul digital. Numai 20% dintre romani detin competente digitale de baza, in Romania doar 1,3% din totalul fortei de munca sunt specialisti TIC, foarte putini dintre utilizatorii de Internet, 7,7%, folosesc servicii de e-banking  si inregistram cel mai mic procent la e-commerce, pentru ca doar 17% dintre romani cumpara online.
 
Toate acestea sunt o bariera pentru cresterea economiei digitale in Romania. Competentele digitale imbunatatite sunt de o importanta critica in revigorarea generala a economiei, prin educarea unei forte de munca inovative si minimizarea diviziunii digitale si vor fi parte integranta din succesul pe care il va inregistra politica unei cresteri inteligente, constante si inclusive.
 
Comisia Europeana a stabilit strategia pentru dezvoltarea unei piete digitale unice pe continent. Strategia cuprinde 16 actiuni principale, grupate pe 3 piloni, pe care Comisia le va intreprinde pana la sfarsitul anului 2016. Competentele digitale pentru angajatii europeni sunt o prioritate. Masurile prevad ca nivelurile de competente digitale "sa fie ridicate  in randul angajatilor din toate sectoarele economice si in randul solicitantilor de locuri de munca"  afirmand ca "este nevoie de o schimbare in modul in care sistemele de educatie si formare profesionala se adapteaza la revolutia digitala." Ca un punct de actiune, Strategia afirma:  "Comisia va aborda competentele digitale si expertiza ca o componenta cheie a viitoarelor initiative ale sale privind aptitudinile si formarea."
 
Dovezile arata ca expunerea la tehnologie nu poate fi echivalenta cu abilitatea de a o folosi. Daca nu va exista acces la educatie digitala in mod formal si structurat, s-ar putea ca niciodată sa putem debloca pe deplin potentialul tehnologiei digitale pentru oameni ca si cursanti, angajati, antreprenori sau cetateni.
 
Prin reteaua de Centre de Testare ECDL dezvoltata la nivel national si prin proiectele derulate, ECDL ROMANIA asigura tuturor oportunitatea de a obtine si de a-si certifica la standard international si pe un anumit nivel competentele digitale. Tinerii, elevii, studentii, functionarii publici sau angajatii  in companii isi pot dovedi abilitatile IT prin intermediul Permisului ECDL.
 
O organizatie nu mai poate fi competitiva acum fara a investi in tehnologie, iar computerul a devenit un instrument indispensabil pentru foarte multi angajati din cadrul unei companii. Angajatii calificati permit organizatiilor sa utilizeze tehnologia mai eficace, conducand astfel la dezvoltarea productivitatii si competitivitatii si asigurand atingerea mai eficienta a obiectivelor operationale.
 
Fara un obiectiv concret, perioadele de formare profesionala pot fi definite astfel: absenta angajatului, o vacanta costisitoare, un stagiu de multe ori neplacut sau steril, un certificat de multe ori inutil a carui eficienta este de multe ori greu de evaluat.
Dovedirea competentelor digitale si increderea in propriile abilitati pot fi asigurate doar prin obtinerea unei certificari cu recunoastere globala, care vine ca o certitudine a meritului investitiei pentru angajator.
 
 
ECDL – European Computer Driving Licence este cel mai raspandit standard de certificare a competentelor digitale, recunoscut international în 150 de tari. Pana in prezent, peste 14 milioane de persoane au intrat in programul de certificare ECDL la nivel global. In afara Europei, programul este denumit International Computer Driving Licence (ICDL).
 
Incepand cu anul 2002, ECDL ROMANIA este entitatea autorizata de ECDL Foundation si de Asociatia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Romania (ATIC), sa promoveze si sa dezvolte conceptul ECDL in Romania. ECDL ROMANIA a acreditat o retea de peste 700 de Centre de Testare ECDL dintre care fac parte institutii private si publice, institutii din invatamântul universitar si preuniversitar. Pana astAzi, peste 250.000 de candidati s-au inscris in programul ECDL in Romania si, s-au emis mai mult de 190.000 de certificari ECDL in urma celor peste 1 milion de examene ECDL sustinute la nivel national.
 
Programul ECDL pune accentul pe actualitate, astfel incat sa se asigure acoperirea competentelor digitale si a cunostintelor necesare in prezent, dar si pentru viitor. Structura programului ofera flexibilitate, permitand indivizilor si organizatiilor sa dezvolte procesul de alfabetizare digitala, competenta si expertiza intr-un mod potrivit acestora.
 
Tehnologia este utilizata in scopuri diferite; de aceea, fiecare persoana isi poate crea si dezvolta propriul Profil ECDL personalizat, adica o grupare specifica de module, combinate in acord cu nevoile individuale.
 
 
Astfel, ECDL ROMANIA a creat pentru angajatii din sectorul financiar Profilul ECDL FIN, recomandat de Institutul Bancar Roman, Asociatia Romana a Bancilor si Banca Nationala a Romaniei, cu variantele:
Profil ECDL FIN STANDARD: Instrumente Online, Editare text, Calcul tabelar si Prezentari.
Profil ECDL FIN PROFESIONAL: Editare text, Calcul tabelar Avansat, Prezentari si IT Security.
 
Profilurile ECDL pot fi accesate prin intermediul Centrelor de Testate Acreditate ECDL din România.
Detalii pe www.ecdl.ro sau la office@ecdl.ro
 

Evenimente

JOBS

Poti consulta aici lista job-urilor de HR deschise in companiile membre HR Club. Daca esti membru HR Club si vrei sa promovezi un job din cadrul companiei tale, scrie-ne la adresa: office [at] hr-club.ro. Logheaza-te cu contul de membru HR Club si poti vedea CV-uri ale profesionistilor de HR in cautare de noi provocari. De asemenea, daca iti cauti un job, ne poti trimite CV-ul tau; acesta va fi vizibil doar membrilor HR Club, in sectiunea de CV-uri.

Premier Restaurants Romania
EMI Equipement Maintenance Industrie
HR Club
Bucuresti

Parteneri Anuali