Elevii scolilor tehnice, mai bine pregatiti pentru piata muncii

Curricula folosite in invatamantul profesional au fost modificate pentru a corespunde realitatilor din industrie, printr-un parteneriat intre TenarisSilcotub si CNDIPT. Initiativa a dus la modificarea, la nivel national, a programelor pentru sase specializari cu profil tehnic

Elevii scolilor tehnice din Romania vor fi mai bine pregatiti si, astfel, vor putea gasi mai usor un loc de munca dupa absolvire, datorita modificarilor aduse unor curricula scolare nationale, printr un parteneriat intre companii din sectorul privat si Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic (CNDIPT).

Initiativa incheierii proiectului de colaborare cu CNDIPT apartine companiei TenarisSilcotub, care a invitat expertii acestei institutii sa viziteze fabrica din Zalau, pentru a intelege nivelul tehnologiei, profilul personalului muncitor, precum si asteptarile pe care jucatorii din industrie le au de la absolventii scolilor romanesti. Realitatea observata in teren a fost comparata apoi cu programa scolara existenta, rezultatul fiind adaptarea acesteia la cerintele din industrie.

Ca urmare a discutiilor intre cadrele didactice din grupul de lucru si specialistii din companii, documentele curriculare au fost actualizate si adaptate conform cerintelor locurilor de munca, fiind vizate calificarile: tehnician prelucrari pe masini cu comanda numerica, tehnician mecatronist, tehnician prelucrari la cald, tehnician mecanic pentru intretinere si reparatii, sculer matrite si operator la masini cu comanda numerica.

\'In ultimii 4 ani, TenarisSilcotub a investit peste 700.000 USD in dotarea cu echipamente moderne a laboratoarelor de specialitate in liceele cu profil tehnic din Zalau, contribuie la formarea profesorilor, iar specialistii nostri sustin cu regularitate cursuri demonstrative in scoli. In aceasta toamna, am facut un pas important inainte, alaturi de partenerii nostri, astfel incat toti tinerii din Romania care studiaza la aceste specializari sa beneficieze de cursuri care sa ii pregateasca in functie de nevoile concrete care exista pe piata muncii\', spune Carmen Avramescu, Director Resurse Umane TenarisSilcotub.

Principalele modificari sunt simplificarea materiei predate, cresterea gradului de utilitate al acesteia si un nivel mai inalt de autonomie locala. Pentru ca elevii sa aiba timpul necesar aprofundarii subiectelor cu adevarat importante in viitoarea lor cariera, standardele de pregatire profesionala includ, la noile calificari, 13 \'unitati de rezultate ale invatarii tehnice generale\'. Inainte, doar pentru ultimii doi ani de liceu, existau 21 astfel de unitati, ceea ce insemna foarte multa materie care trebuia parcursa.

In noua forma, se acorda mai multa importanta acelor materii si capitole care formeaza abilitati utile in mai multe meserii. S-au introdus inca din primii ani de liceu materii precum organe de masini si s-a crescut importanta si timpul rezervat unor materii precum reprezentarea pieselor mecanice, desen tehnic industrial sau proiectare asistata de computer (CAD).

De asemenea, noua programa ofera mai multa autonomie locala scolilor. Astfel, orele alocate pentru \'Curriculumul in dezvoltare locala\' (CDL) sunt acum la dispozitia scolii, fara sa mai existe competente impuse de la nivel central. In acest fel, in limita orelor prevazute (spre exemplu, 90 de ore / an scolar in cazul clasei a IX-a), elevii pot face activitati practice, care sa dezvolte competente cerute pe piata muncii din regiune.

Structura acestor ore este definita de scoli alaturi de partenerii din mediul privat cu care colaboreaza deja pentru programele de practica si este supusa controlului si aprobarii Inspectoratelor Școlare Judetene.

\'Initiativa Tenaris a fost foarte apreciata de CNDIPT, datorita implicarii specialistilor in stabilirea cunostintelor si abilitatilor necesare unui elev in vedere dobandirii anumitor calificari profesionale. Cadrele didactice din grupul de lucru, provenite din regiuni diferite ale tarii, au fost impresionate de profesionalismul reprezentantilor Tenaris si de implicarea si sprijinul acordat de companie in dezvoltarea sistemului de educatie\', declara Angela Popescu, inspector/expert curriculum in cadrul CNDIPT.

\'Acum, profesorul are mult mai multa libertate in programarea orelor, poate tine cont de specificul local, iar materia va fi pentru elevi mai usor de asimilat, fiind completata de orele de practica sustinute de agentii economici\', spune Rodica Damsa, profesor la Liceul Tehnologic Mihai Viteazul din Zalau, jud. Salaj.

Noua programa scolara a inceput deja sa fie aplicata din aceasta toamna pentru elevii claselor a IX-a, pentru o pregatire unitara pe parcursul intregului liceu. Urmatorul pas in proiect apartine Ministerului Educatiei, care are acum misiunea de a crea manuale adaptate noii programe scolare.

Despre Tenaris

Tenaris este lider global in fabricarea si furnizarea de produse tubulare din otel si servicii asociate, pentru industria energiei si diverse aplicatii industriale.. Cu 21.700 de angajati in intreaga lume, Tenaris opereaza o retea integrata de cercetare, fabricare, finisare a tevilor, precum si facilitati de servicii, cu operatiuni industriale in America de Nord si de Sud, Europa, Orientul Mijlociu, Asia si Africa, si are o prezenta directa pe majoritatea pietelor de petrol si gaze din lume.

Despre TenarisSilcotub

TenarisSilcotub — numele sub care se desfasoara operatiunile Tenaris din Romania — reprezinta o echipa de 1.700 de oameni care folosesc tehnologie industriala de ultima generatie pentru a crea tevi fara sudura premium, utilizate in cele mai exigente aplicatii din sectoare precum productia de energie, mecanica si auto.

Sistemul industrial TenarisSilcotub include fabrica de tevi din Zalau, otelaria din Calarasi, unitatea de productie a prajinilor de pompare din Campina si centrul de servicii pentru clienti din Ploiesti.

Anual, compania investeste in educatie, sanatate si mediu, prin programe de dezvoltare sociala care urmaresc sa creeze un impact pe termen lung in comunitatile sale. Contributia sa la dezvoltarea invatamantului tehnic se materializeaza in dotarea laboratoarelor scolare de specialitate, acordarea de burse, programe de practica pentru elevi, cursuri sustinute de specialistii companiei si instruiri pentru cadrele didactice.

Sursa: Agerpres

Evenimente

JOBS

Poti consulta aici lista job-urilor de HR deschise in companiile membre HR Club. Daca esti membru HR Club si vrei sa promovezi un job din cadrul companiei tale, scrie-ne la adresa: office [at] hr-club.ro. Logheaza-te cu contul de membru HR Club si poti vedea CV-uri ale profesionistilor de HR in cautare de noi provocari. De asemenea, daca iti cauti un job, ne poti trimite CV-ul tau; acesta va fi vizibil doar membrilor HR Club, in sectiunea de CV-uri.

Parteneri Anuali