Absenteismul neplanificat sau rotatia de personal in fabrici, probleme la care exista solutii

Nu este o noutate faptul ca personalul angajat are zile de neprezentare la locul de munca, iar acest aspect ingreuneaza activitatea colectiva ori, in unele cazuri, o stopeaza integral. Majoritatea angajatorilor din zona de productie depind de prezenta zilnica a angajatilor, motiv pentru care intampina provocari ce ingreuneaza procesele zilnice de munca si afecteaza volumele pe care trebuie sa le livreze.

Intrucat in industria auto procesele de productie sunt clar definite in fluxul tehnologic si este imperativ sa respecte rigoarea impusa de standardele automotive, blocarea unei etape din lantul de productie atrage dupa sine blocarea intregului proces.

Totodata, unitatile de productie din Romania, la fel ca cele de pretutindeni, se confrunta zilnic atat cu fenomenul de migrare a propriilor angajati intre companiile din zona cat si cu provocarea de a-i inlocui in termen foarte scurt in contextul unei masive depopulari a marilor centre industriale, promovandu-se astfel marea batalie pentru atragerea personalului calificat dar si a celui fara o experienta specifica.

Situatii neprevazute pot aparea in orice moment insa cu multa dedicare din partea angajatorilor si o buna gestionare a resursei umane disponibile, orice obstacol poate fi depasit.

Asadar, ne punem intrebarea ce parghii avem la indemana pentru a controla acest fenomen si care sunt solutiile disponibile pentru a suplini lipsa de personal?

Despre aceste aspecte am discutat cu reprezentantii companiei Moveos pentru a analiza mai profund acest fenomen si pentru a vedea ce solutii propun clientilor astfel incat acestia din urma sa se poata baza pe forta de munca necesara care sa le permita sa isi respecte planificarea de productie si de livrare .

Moveos este o companie cu un portofoliu extins pe serviciile de resurse umane, una dintre specializari fiind crearea de solutii HR personalizate, oferind servicii de recrutare, administrare completa de personal si training. Totodata, au implementat pe piata un nou serviciu avand la baza conceptul de Rezerve de personal.

Cum definiti ideea de rezerve de personal? 

Serviciul rezerve de personal este un serviciu complet si integrat ce raspunde nevoilor clientului, format din doua elemente diferite, Relocare personal si Banca de rezerve.

Relocarea de personal este produsul prin care compania noastra asigura pentru echipele plasate la clientii sai, intregul proces de recrutare, selectie, angajare, administrarea contractelor de munca si salarizare a persoanelor din zonele cu rata ridicata de somaj, acestea fiind relocate in zonele industrializate dar cu deficit de resurse umane disponibile. Odata cu personalul necesar pentru productie, asiguram si serviciile adiacente specifice personalului relocat care sunt consumatoare de timp si energie pentru clientii nostri si care nu aduc valoare adaugata in procesele lor interne, un exemplu fiind administrarea acestora in afara ariei de productie, asigurandu-le climatul necesar pentru o acomodare lina in noua localitate de resedinta, acordand o atentie sporita acestui factor determinant in asigurarea unei rate ridicate de succes in retentia de personal.

Banca de rezerva, pe de alta parte, este un produs special conceput pentru a combate absenteismul neplanificat. In esenta, banca de rezerva reprezinta o echipa de operatori Moveos, selectati si instruiti pe anumite procese, stabilite impreuna cu beneficiarul, ce este permanent pregatita sa intervina atunci cand acesta se confrunta cu absenteism neplanificat pe liniile de productie. Astfel, inserarea omului calificat si eficient la locul potrivit on time, completand echipa clientului gata formata, nu ne poate aduce decat un output calitativ, in target, conform planificarii.

Care sunt industriile carora se adreseaza aceste servicii?

Majoritatea partenerilor nostri vin din segmentul automotive al industriei insa produsele noastre se adreseaza oricarei ramuri din industrie, constructii, agricultura sau chiar servicii.

Care este esenta brandului Moveos? 

Pe parcursul celor 5 ani de activitate am invatat ca increderea partenerilor nostri dar si a propriilor angajati se castiga cel mai greu dar se pierde cel mai repede daca nu esti dedicat in a construi relatii bazate pe incredere, respect reciproc si corectitudine. Totodata, suntem in permanenta miscare pentru a anticipa nevoile partenerilor nostri, pentru a veni cu solutii flexibile si adaptate specificului fiecaruia dintre ei, in termenii pe care noi i-am integrat in cadrul organizatiei noastre inca de la inceput: agilitate in mobilizarea resurselor, adaptabilitate la nevoia partenerilor, depasirea limitelor de confort si indrazneala in abordarea provocarilor.

Clientii care aleg produsele Moveos re-descopera esenta activitatii de HR pierduta in ultimii ani sub presiunea sufocanta si constanta a recrutarii de personal pentru propriile zone de productie. Prin accesarea solutiilor integrate Moveos, companiile beneficiaza de acoperirea gap-ului constant de personal din zonele de productie, mutandu-si astfel focusul pe procese aducatoare de plus valoare in cadrul propriei organizatii.

Ce sfat aveti pentru companiile care se confrunta cu lipsa prezentei personalului?

Intelegem in profunzime problemele cu care se confrunta departamentele HR ale companiilor din Romania precum si faptul ca acestea vin pe fondul unui exod masiv al fortei de munca in strainatate, si nu sunt rezultatul lipsei de performanta in procesul de recrutare intern, motiv pentru care promovam colaborarea apropiata cu companii din segmentul HR capabile sa ofere solutii adaptate pentru limitarea impactului negativ cauzat de personalul de productie insuficient din anumite zone  geografice.

 

 

 

Evenimente

JOBS

Poti consulta aici lista job-urilor de HR deschise in companiile membre HR Club. Daca esti membru HR Club si vrei sa promovezi un job din cadrul companiei tale, scrie-ne la adresa: office [at] hr-club.ro. Logheaza-te cu contul de membru HR Club si poti vedea CV-uri ale profesionistilor de HR in cautare de noi provocari. De asemenea, daca iti cauti un job, ne poti trimite CV-ul tau; acesta va fi vizibil doar membrilor HR Club, in sectiunea de CV-uri.

Parteneri Anuali