Obligatiile legale pe care le are compania in situatia unei detasari trasnationale pe teritoriul UE

Detasarea transnationala reprezinta procesul prin care o companie trimite temporar angajati in alta tara din UE pentru a desfasura activitati in cadrul acelei tari. Aceasta practica este guvernata de o serie de obligatii legale pentru compania care efectueaza detasarea, menite sa asigure drepturile si protectia angajatilor in tara gazda. In contextul legii romane, detasarea transnationala este reglementata in principal de Directiva 96/71/CE privind detasarea lucratorilor in cadrul unei prestari de servicii transnationale. 

Mai jos, vom analiza principalele obligatii legale ale unei companii care detaseaza transnational:

1. Respectarea drepturilor angajatilor:

Companiile trebuie sa analizeze legislatia din tara-gazda si sa se asigure ca angajatii detasati beneficiaza de aceleasi drepturi si conditii de munca ca si angajatii locali. Aceasta include salariul minim, orele de lucru, concediile platite, asigurarile de sanatate si siguranta la locul de munca. Companiile trebuie sa se asigure ca angajatii detasati nu sunt discriminati in niciun fel pe baza de nationalitate.

2. Informarea salariatului si intocmirea actul aditional de detasare  

Actul aditional trebuie sa contina urmatoarele informatii:

  • durata detasarii 
  • moneda in care vor fi platite drepturile salariale si descrierea drepturilor salariale
  • conditiile de clima din locatia detasarii
  • perioada maxima / minima de lucru si de odihna
  • durata concediului de odihna
  • tratamentul orelor suplimentare
  • sanatatea si securitatea in munca
  • masurile de protectie ale salariatului
  • obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala
  • conditiile de repatriere

​3. Inregistrarea actului aditional de detasare in REVISAL

Atât inceperea, cât si incheierea detasarii se inregistreaza in Revisal, cu cel putin 1 zi inaintea evenimentului.

4. Inregistrarea si notificarea autoritatilor:

Companiile care efectueaza detasari transnationale sunt obligate sa inregistreze operatiunea si sa notifice autoritatile din tara gazda inainte de inceperea detasarii. Aceasta notificare trebuie sa contina informatii despre angajatii detasati, locul de munca, durata detasarii, si alte detalii relevante. De asemenea, companiile trebuie sa desemneze un reprezentant legal in tara gazda.

5. Plata contributiilor sociale si taxelor:

Companiile sunt obligate sa plateasca contributii sociale si sa respecte regulile fiscale din tara gazda pentru angajatii detasati. Acest lucru poate include plati catre fondurile de pensii, fondurile de asigurari sociale si alte impozite sau taxe.

Exceptie: Obtinerea formularului A1.  Aplicarea acestuia se face pe teritoriul statelor Uniunii Europene/SEE/Elvetia, atestând achitarea contributiilor sociale in statul unde este incheiat contractul individual de munca dupa cum prevede Regulamentul (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala. Astfel, contributiile sociale se vor plati numai intr-un singur stat pe perioada detasarii.

Acest certificat este eliberat pentru o perioada maxima de 24 luni.

Valabilitatea  principiilor formularului A1 se extinde si in afara spatiului european, in tari precum Canada, Israel, Albania, Coreea, Macedonia, Moldova, Serbia, Turcia, Quebec, Chile, Uruguay, datorita acordurilor bilaterale incheiate in domeniul securitatii sociale de catre Romqnia cu aceste state. 

In lipsa formularului A1, contributiile sociale se vor datora si in tara gazda.

6. Respectarea duratei legale a detasarii:

Detasarea transnationala are o durata limitata, si companiile trebuie sa se asigure ca aceasta durata nu este depasita. De regula, detasarea nu trebuie sa depaseasca 24 de luni, cu posibilitatea de prelungire in anumite cazuri.

7. Documentarea corespunzatoare:

Companiile sunt obligate sa pastreze documente si inregistrari corespunzatoare legate de detasarea angajatilor. Aceasta include contractele de munca, documentele legate de plata salariilor si contributiilor sociale, notificarile autoritatilor si alte documente relevante.

8. Cooperarea cu autoritatile:

Companiile care efectueaza detasari transnationale trebuie sa coopereze cu autoritatile din tara gazda si sa furnizeze toate informatiile solicitate in legatura cu detasarea. De asemenea, trebuie sa respecte orice controale sau inspectii efectuate de catre autoritati.

Incalcarea acestor obligatii legale poate avea consecinte grave pentru companie, inclusiv amenzi substantiale intre 5.000 si 9.000 lei/angajat si retragerea dreptului de a detasa angajati in alte tari. Prin urmare, este esential ca fiecare companie care efectueaza detasari transnationale sa fie bine informata cu privire la regulamentele si cerintele legale din tara gazda si sa le respecte in mod corespunzator pentru a evita orice probleme sau dispute legale.

In acest sens, Nestlers Group si xpath.global organizeaza un eveniment intitulat "Impact of Labor, Social Security and Tax on Personnel Posting in the EU", menit sa ajute companiile si departamentele de resurse umane care se ocupa cu detasarea angajatiilor in tari din Uniunea Europeana. Acest eveniment va avea ca speakeri specialisti din mai multe tari europene si institutii precum Autoritatea Europeana a Muncii si OECD care vor dezvolta teme legate de taxe, legislatia muncii si securitate sociala in cadrul detasarilor transnationale pe teritoriul UE.

Prin urmare, participarea la acest eveniment ofera oportunitatea de a obtine informatii actualizate si de specialitate. Aceasta va permite participantilor sa actioneze in conformitate cu legislatia in vigoare si, implicit, sa previna posibile amenzi si sanctiuni in viitor.

 

 

Evenimente

JOBS

Poti consulta aici lista job-urilor de HR deschise in companiile membre HR Club. Daca esti membru HR Club si vrei sa promovezi un job din cadrul companiei tale, scrie-ne la adresa: office [at] hr-club.ro. Logheaza-te cu contul de membru HR Club si poti vedea CV-uri ale profesionistilor de HR in cautare de noi provocari. De asemenea, daca iti cauti un job, ne poti trimite CV-ul tau; acesta va fi vizibil doar membrilor HR Club, in sectiunea de CV-uri.

Parteneri Anuali