Women in Work Index 2017

 

Se inregistreaza un progres constant in cresterea independentei economice a femeilor, insa diferenta de remunerare intre femei si barbati reprezinta inca o problema majora.

Egalizarea veniturilor la nivelul tarilor din OCDE ar putea conduce catre o crestere totala a veniturilor femeilor de 2 trilioane de dolari

Rezultatele celui mai recent raport PwC Women in Work Index arata ca:

  • Se inregistreaza o imbunatatirea treptata a independentei economice a femeilor in tarile din OCDE
  • Tarile nordice sunt in continuare in fruntea clasamentului - Islanda, Suedia si Norvegia ocupand primele 3 pozitii
  • Polonia urca in topul primelor 10 tari clasate, datorita avansului inregistrat in urma reducerii somajului in randul femeilor
  • Printre primele 10 pozitii se numara si Noua Zeelanda, Slovenia, Danemarca, Luxemburg, Finlanda si Elvetia
  • Cu toate acestea, diferenta de remunerare intre femei si barbati reprezinta inca o provocare majora, iar egalizarea veniturilor ar putea sa necesite cateva decenii sau poate chiar mai mult
  • Castigurile potentiale in urma eliminarii acestui decalaj ar putea duce la o crestere totala a veniturilor femeilor de 2 trilioane de dolari

Se inregistreaza un progres lent, dar constant in tarile OCDE catre o mai mare independenta economica a femeilor, potrivit unui nou raport PwC.

Cu toate acestea, diferentele salariale intre femei si barbati continua sa fie o problema majora, femeile de pe piata muncii din tarile din OCDE castigand cu 16% mai putin decat omologii lor de sex masculin – desi sunt din ce in ce mai bine calificate.

Cel mai recent raport PwC Women in Work Index, care masoara gradul de independenta economica a femeilor din cele 33 de tari membre ale OCDE, pe baza a cinci indicatori cheie, arata ca tarile nordice - in special Islanda, Suedia si Norvegia - continua sa ocupe primele pozitii in clasament. Polonia se evidentiaza prin cel mai mare progres anual inregistrat, urcand de pe pozitia a 12-a pe a 9-a. Acest fapt se datoreaza scaderii somajului in randul femeilor si cresterii ratei de angajare cu norma intreaga.

Analiza PwC arata ca exista beneficii economice semnificative pe termen lung datorate cresterii ratei de angajare a femeilor la nivelul celei din Suediei; castigurile la nivelul PIB-ului in OCDE ar putea ajunge in jurul valorii de 6 trilioane de dolari.

In ceea ce priveste diminuarea decalajului salarial intre sexe, tari precum Polonia, Luxemburg si Belgia l-ar putea vedea elimina complet in doua decenii, daca progresele inregistrate pana acum vor continua. Insa, ritmul mult mai lent al progresului inregistrat de Germania si Spania ar duce la eliminarea decalajului abia peste doua secole. Totusi, daca aceasta prioritate va fi transpusa intr-o politica publica, procesul ar putea fi accelerat. Castigurile potentiale rezultate din egalizarea veniturilor in OCDE sunt substantiale – ar putea rezulta o crestere a veniturilor femeilor in jur de 2 trilioane de dolari, la valoarea de astazi.

"Sunt multe masuri pe care companiile si guvernele le-ar putea adopta pentru a aborda cauzele decalajului de remunerare intre femei si barbati. Parghiile la nivelul politicilor publice care faciliteaza accesul la serviciile de ingrijire a copilului si promoveaza concediul paternal s-au dovedit eficiente in cresterea accesului femeilor la slujbe bine platite.  De asemenea, companiile pot  oferi mai multe beneficii, precum un program flexibil, care sa permita angajatilor sa-si gestioneze mai bine angajamentele familiale in raport cu munca\", precizeaza Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.

Despre raport:

Clasamentul PwC Women in Work Index reprezinta o medie ponderata a diversi indicatori care reflecta puterea economica a femeilor, inclusiv egalitatea veniturilor, capacitatea femeilor de a avea acces la oportunitati de angajare si siguranta locului de munca.
Metodologia de masurare a castigurilor in urma eliminarii diferentelor de remunerare intre femei si barbati implica estimarea cresterii totale potentiale a veniturilor femeilor din egalizarea castigurilor medii anuale ale femeilor cu castigurile medii anuale ale barbatilor. Pentru mai multe informatii privind raportul PwC Women in Work Index, date si grafice, puteti accesa www.pwc.co.uk/womeninwork

 

 

Image: 
An: 
2017

Evenimente

JOBS

Poti consulta aici lista job-urilor de HR deschise in companiile membre HR Club. Daca esti membru HR Club si vrei sa promovezi un job din cadrul companiei tale, scrie-ne la adresa: office [at] hr-club.ro. Logheaza-te cu contul de membru HR Club si poti vedea CV-uri ale profesionistilor de HR in cautare de noi provocari. De asemenea, daca iti cauti un job, ne poti trimite CV-ul tau; acesta va fi vizibil doar membrilor HR Club, in sectiunea de CV-uri.

Parteneri Anuali