HR Connect: Future is NOW | Conceptul de wellbeing al angajatilor se transforma. Ce solutii au companiile pentru wellbeing integrat

Conceptul de wellbeing al angajatilor a devenit o prioritate tot mai importanta pe agenda companiilor in ultimii ani, amplificata de noile provocari din societate, din economie si din piata muncii. Transformarea wellbeing-ului si mindset-ul de schimbare al organizatiilor pentru o abordare holistica a wellbeing-ului echipei au fost principalele teme de discutie ale celui de-al doilea eveniment din seria HR Connect: Future is NOW organizat de NN Romania si HR Club, cu obiectivul de a identifica solutiile pe care le pot aborda departamentele de HR pentru wellbeing integrat.

„Starea de bine a angajatilor nu se mai refera astazi doar la componenta sanatatii fizice, ci trebuie privita din mai multe perspective cheie care contribuie impreuna la wellbeing-ul angajatilor intr-un mod integrat si care, neadresate corect, pot avea efecte asupra vietii lor personale si profesionale”, explica Madalina Pasca, Senior Manager la PwC Romania. Concret, stresul si efectele lipsei de wellbeing pe toate palierele relevante pentru angajati poate afecta sanatatea mintala (34%), somnul (33%), stima de sine (30%), sanatatea fizica (23%), relatiile cu cei de acasa (21%) sau productivitatea la job (18%), arata un studiu despre wellbeing  desfasurat de PwC. „Mai departe, stresul resimtit de angajati poate avea efecte si asupra angajatorului. Pe de-o parte, productivitatea poate sa scada, iar pe de alta parte angajatii stresati au tendinta sa caute un nou loc de munca”, spune Madalina Pasca.

Desi preocuparea companiilor pentru wellbeing-ul angajatilor este inca noua in Romania comparativ cu tendintele din alte tari, provocarile ultimilor ani si efectele acestora asupra oamenilor confirma importanta unei strategii de wellbeing integrat, cu impact asupra motivarii, retentiei si loializarii echipei. „2020 a fost inceputul abordarii holistice a bunastarii angajatilor si in 2022 vedem deja ca wellbeing-ul se muta tot mai mult dinspre sanatatea fizica inspre sanatate emotionala, financiara, profesionala si sociala”, spune Alexandra Zorica Popescu, Chief Growth Officer la Atlas.

Fiecare componenta are un rol extrem de important in viata angajatilor si, implicit, in viata organizatiei. „Educatia financiara, spre exemplu, ajuta angajatii sa-si gestioneze mai bine bugetul, contribuie la reducerea stresului si, implicit, are impact asupra capacitatii de concentrare si a performantelor la job”, spune Corneliu Ionescu, Presedintele Asociatiei Educatie pentru Viata Reala (AEVR), care se implica in proiectul de responsabilitate sociala Banometru. De altfel, studiul PwC confirma ca 55% dintre angajatii stresati de situatia lor financiara petrec 3 ore pe saptamana la job ocupandu-se de finantele lor.

Pentru a contribui la wellbeing-ul integrat al angajatilor, „organizatiile trebuie sa creeze o strategie integrata, cu un pachet regandit de beneficii extra salariale si continut educational din zonele importante pentru angajati, si sa se preocupe continuu de imbunatatirea wellbeing-ului echipei”, explica Bogdan Carpa-Veche, Senior Manager la PwC Romania.

In ultimii ani, beneficiile extra salariale cu impact financiar au castigat tot mai mult teren in pachetele de compensatii si beneficii acordate de companii. Pe langa abonamentele la clinici medicale private si discount-uri la produsele companiei, aflate in top potrivit studiului Pay Well realizat de PwC, organizatiile au inceput sa acorde si beneficii precum asigurari de viata sau de sanatate, pensii private, overdraft-uri sau carduri de credit, vouchere cadou sau de vacanta si inclusiv sesiuni de terapie, activitati pentru wellness si asistenta pentru copiii angajatilor.

Beneficiile pornesc de la nevoile angajatilor, nevoi care se manifesta in mod diferit si la intensitati diferite si care necesita abordari personalizate „Vedem ca angajatorii sunt tot mai atenti la nevoile de sanatate fizica, emotionala, financiara si sociala a angajatilor si integreaza tot mai mult aceste dimensiuni in pachete flexibile de beneficii pentru echipa, create dintr-o suita integrata de optiuni cu avantaje fiscale. Tendintele si studiile confirma ca exista diferentieri clare in nevoile angajatilor - de exemplu, angajatii tineri vor beneficii imediate, cei din generatia baby boomers vor bunastare pe termen lung. Prin urmare, un pachet standard de beneficii nu mai este astazi suficient, iar platforma de beneficii flexibile Benefit vine tocmai in intampinarea acestor nevoi prin varietatea si flexibilitatea pe care le ofera”, completeaza Alex Raduta, Business Development Manager la Benefit by Edenred.

Schimbarea de paradigma in randul companiilor din Romania si transformarea conceptului de wellbeing intr-o solutie integrata care contribuie si la  motivarea, retentia, loializarea angajatilor,  consolidarea brandului de angajator construiesc o abordare sustenabila pentru viitor. „Intelegerea nevoilor si asteptarilor angajatilor, educarea in ariile relevante pentru ei si sustinerea lor prin beneficii si programe care acopera toate ariile vietii ( fizica, sociala, emotionala, financiara) sunt pasi foarte importanti in crearea unei culturi de wellbeing integrat”, concluzioneaza Anca Moldoveanu, Corporate Manager la NN Romania si facilitatorul evenimentului din seria HR Connect: Future is NOW organizat de NN Romania si HR Club.

 

 

 

Evenimente

JOBS

Poti consulta aici lista job-urilor de HR deschise in companiile membre HR Club. Daca esti membru HR Club si vrei sa promovezi un job din cadrul companiei tale, scrie-ne la adresa: office [at] hr-club.ro. Logheaza-te cu contul de membru HR Club si poti vedea CV-uri ale profesionistilor de HR in cautare de noi provocari. De asemenea, daca iti cauti un job, ne poti trimite CV-ul tau; acesta va fi vizibil doar membrilor HR Club, in sectiunea de CV-uri.

Parteneri Anuali