Leadership-ul si cultura organizationala in noua realitate, transformarea digitala si starea de bine la locul de munca – temele abordate de invitatii Smart Work Conference by HR Club

De HR Club pe 02 Noiembrie 2021

De mai bine de un an discutam despre o noua realitate si impactul acesteia asupra noastra ca indivizi si asupra organizatiilor din care facem parte. Despre cum ne-am schimbat, cum s-au schimbat organizatiile si incotro mergem am vorbit la cea de a XVII-a editie a Conferintei Nationale HR Club, desfasurata online, pe 28 octombrie a.c. si avand invitati din Romania, Franta, Marea Britanie si SUA.

In sesiunea de deschidere, Georgeta Dendrino, General Manager – Interact Business Communications, a purtat un dialog plin de substanta cu Manfred Kets de Vries, Distinguished Clinical Professor of Leadership Development and Organizational Change – INSEAD, bazat pe cea mai recenta carte a sa, „The CEO Whisperer”. Potrivit prof. Kets de Vries, una dintre principalele calitati ale unui lider, in contextul actual, este capacitatea de autoreflectie, de a se cunoaste pe sine insusi si a-si intelege trairile si reactiile. Un lider autentic creeaza un spatiu in care angajatii se simt in siguranta sa isi exprime opiniile sau chiar sa il contrazica si stie sa asculte activ, sa perceapa atat ceea ce este spus, cat mai ales ceea ce nu este spus.

Prof. Kets de Vries considera ca unul dintre cele mai toxice modele de lider este cel asa-zis carismatic, dar de fapt narcisist, „o combinatie fatala intre dispozitie (dorinta de a fi in centrul atentiei) si pozitie (functia inalta pe care o ocupa)”. Liderul reprezinta „un colaj de calitati”, printre care gandirea critica, increderea, pasiunea si compasiunea. Una dintre cele mai apreciate idei ale invitatului nostru a fost propunerea ca CEO-ul sa preia rolul de Chief Social Connection Officer, acea persoana care faciliteaza comunicarea si relationarea intre angajati.

A doua sesiune a conferintei a fost dedicata Cercetarii Nationale Human Synergistics pe tema culturii de organizatie si a leadershipului in Romania, lansata in luna septembrie 2021. Iuliana Stan, Organizational Culture Consultant & Managing Partner – Human Synergistics Romania a discutat cu Marius Decuseara-Brandenburg, Senior Partner & Head of Strategy – Trend, despre cum arata cultura de organizatie in anul 2021 si ce isi doresc angajatii.

Rezultatele partiale ale cercetarii arata ca, indiferent care ar fi buzz word-urile momentului, precum „employees market” sau „culture in the pandemic era”, dorinta de apartenenta a angajatilor nu se schimba niciodata – se schimba doar modul de abordare a noilor teme. Atunci cand oamenii simt ca pot avea un impact in organizatii, se implica si isi doresc sa se dezvolte; altfel spus, o cultura constructiva sustine angajamentul. „Organizatiile nu au cum sa fie mai mature si mai destepte decat cei care le conduc”, a subliniat Iuliana Stan. Iar daca te preocupa subiectul culturii, asta deja inseamna ca e mai bine in organizatia ta, a fost una dintre concluziile prezentarii, cu atat mai mult cu cat este nevoie de circa cinci ani pentru ca o schimbare culturala autentica sa aiba loc.

In a treia sesiune a conferintei, am explorat viitorul muncii si impactul automatizarii asupra carierelor noastre impreuna cu Daniel Susskind, Fellow in Economics – Oxford University & Visiting Professor – King’s College London. La inceput, se credea ca doar munca „gulerelor albastre” poate fi inlocuita de roboti, datorita caracterului sau repetitiv si rutinier, iar munca „gulerelor albe” nu poate avea aceeasi soarta deoarece presupune creativitate si empatie. Odata cu dublarea puterii de procesare a algoritmilor si cu aparitia Inteligentei Artificiale (AI), oamenii au descoperit ca „exista multe moduri de a fi inteligent care nu sunt inteligente la fel ca noi”, iar utilizarea inteligentei artificiale nu inseamna sa „incarcam” pur si simplu intr-o masina toate cunostintele si modurile de operare ale unui expert.

Cu alte cuvinte, prof. Susskind considera ca ne-am pus intrebarile gresite; de exemplu, nu ar trebui sa ne intrebam daca masinile sunt capabile de a exercita judecata, ci care este problema la care judecata poate gasi o solutie. Iar daca problema este incertitudinea, intrebarea corecta este „Poate o masina sa gestioneze mai bine incertitudinea decat o fiinta umana?” – raspunsul trebuind sa ia in calcul si puterea de a actiona etic.

Ultimul speaker al Smart Work Conference a fost Joey Hubbard, Director of Trainings – Thrive Global, care a prezentat cele mai noi descoperiri stiintifice despre convingeri si formarea obiceiurilor, si modul in care acestea ne pot ajuta – sau impiedica – sa prosperam. Potrivit lui Hubbard, burnout-ul si majoritatea problemelor de sanatate si wellbeing cu care ne confruntam in prezent provin din adoptarea unei mentalitati distructive, care prioritizeaza „a avea” si „a face”, lasandu-l pe „a fi” la urma. Este nevoie de o schimbare urgenta de paradigma, in care, de exemplu, sa inlocuim teama de a nu pierde ceva daca ne deconectam (FOMO) cu ideea ca avem nevoie de aceasta deconectare pentru a ne odihni si a ne reincarca. Lipsa somnului, a subliniat Hubbard, este direct corelata cu luarea unor decizii proaste.

Insa aceasta schimbare de paradigma poate fi realizata doar prin ceea ce invitatul nostru a numit „micropasi” – actiuni concrete, marunte, pe care sa le implementam treptat. „Cand incerci sa schimbi toate lucrurile deodata, nu vei schimba nimic”, ne-a avertizat acesta.

Concluzia Smart Work Conference este ca, in contextul schimbarilor aduse de pandemie, avem nevoie de lideri reflexivi, preocupati de crearea unui climat organizational constructiv si care pun accent pe wellbeing atat pentru angajati, cat si pentru ei insisi. De asemenea, evolutia tehnologiei si digitalizarii trebuie privita cu un mindset de acceptare a schimbarilor inevitabile pe care le aduc acestea si de adaptare a modului in care gandim si muncim.

***

Smart Work Conference nu ar fi fost posibila fara sprijinul partenerilor nostri, carora le multumim:

  • Parteneri principali ai evenimentului: BCR; Top Employers Institute
  • Parteneri eveniment: Code of Talent; Human Synergistics; NN
  • Parteneri anuali: Romanian Software; Trend
  • Partner on legal matters: Filip & Company
  • Parteneri media: AngajatorulMeu.ro; Cariere; HR Manager; Portal HR

 

 

 

Citeste si despre

A 20-a editie a Conferintei Nationale HR Club, Share|Care|Dare, care a avut loc pe 23 octombrie 2024 la Aula Magna UPB, a abordat o serie de subiecte Citeste mai mult »
HR Club, asociatia profesionistilor in resurse umane din Romania, anunta semnarea protocolului de colaborare cu Ministerul Educatiei pentru programul Citeste mai mult »
Noutatea absoluta a anului 2024 este Board 20 sau Board 2.0 HR Club. 

Evenimente

JOBS

Poti consulta aici lista job-urilor de HR deschise in companiile membre HR Club. Daca esti membru HR Club si vrei sa promovezi un job din cadrul companiei tale, scrie-ne la adresa: office [at] hr-club.ro. Logheaza-te cu contul de membru HR Club si poti vedea CV-uri ale profesionistilor de HR in cautare de noi provocari. De asemenea, daca iti cauti un job, ne poti trimite CV-ul tau; acesta va fi vizibil doar membrilor HR Club, in sectiunea de CV-uri.

Parteneri Anuali