Proiectul Agile ITRec a presupus adaptarea principiilor metodologiei agile si implementarea lor intr-unul dintre cele mai dinamice si provocatoare procese din HR, recrutarea si selectia. Agile IT recruiting a fost gandit in primul rand pentru a veni in sprijinul business-ului, dar si pentru a ne alinia la viteza cu care nevoia de resurse este din ce in ce mai accentuata, accelerand procesul si imbunatatindu-l.
De ce Agile? Pentru ca procesul de recrutare ingreuneaza activitatea de zi cu zi a business-ului, este important ca acesta sa se desfasoare cat mai rapid si sa raspunda cerintelor intr-un mod concis, obiectiv, acoperind nevoia atat din punct de vedere calitate, cat si din punctul de vedere al volumului. Agile ca metodologie, prin principiile si manifesto-ul sau, favorizeaza schimbarea si creeaza un mediu propice transformarilor rapide, adaptabilitatii, sugerandu-ne cum sa abordam proiectele de recrutare pentru un maxim de eficienta.
Agile ITRec a inceput ca pilot pentru directia de IT, doar pentru a putea fi ulterior extins catre zonele de recrutare din reteaua de unitati si din sediul central.
Astfel, s-a creat primul hub de recrutare agile, prin construirea echipei de recrutare IT, in parteneriat cu Managementul din IT (stakeholderii), Trainingul si HR Business Partnerul.
Structura proiectului adaptata din Agile
Actorii implicati:
- Managementul directiei IT – Stakeholder
- HR Business Partner – Product Owner
- Team Lead – Scrum Master
- Recruiterii – Development Team
Ceremoniile din scrum:
- Sprinturi – 2 saptamani
- Sprint Planning – consta intr-o sedinta la 2 saptamani in care facem o prioritizare impreuna cu Product Owner-ul, in cazul nostru HR BP-ul;
- Daily Meetings – Scrum Master-ul impreuna cu echipa de recrutare au o sedinta de aproximativ 15 minute in care sunt abordate impedimentele din ziua precedenta, dar si principalele task-uri din ziua curenta;
- Sprint Retrospectiv – are loc 1 data pe luna, dupa finalizarea a 2 sprinturi – in acest caz, toate subiectele sunt despre echipa de development, ce poate fi imbunatatit, cum s-au desfasurat cele 2 sprinturi, ce am invatat din impedimentele pe care le-am intalnit pe parcursul acestora. Este o zona in care transparenta si deschiderea echipei joaca un rol extrem de important.
Artefactele Scrum:
- Product Backlog-ul – consta in numarul de request-uri deschise. Acesta este rafinat si prioritizat de catre Product Owner (HR BP) cu Stakeholderii (IT Director/Department Management);
- Sprint Backlog – fiecare recruiter are libertatea de a-si alege rolurile pe care urmeaza sa lucreze, in functie de experienta si senioritatea lor;
- Product Increment – numarul de roluri inchise la fiecare sprint;
Mindsetul este extrem de important, de aceea echipa de development (echipa de recrutare) impreuna cu Product Ownerul sunt in permanenta comunicare. Astfel, totul a devenit mai degraba organic decat presetat, rolul Scrum Master-ului fiind de a inlatura orice impediment ar putea ingreuna procesul.
|
|
|
O parte din instrumentele noastre |
Echipa Agile ITRec |