Formarea generației viitoare este în mâinile noastre, iar în Rompetrol ne-am asumat această misiune cu responsabilitate! La fel cum cultivi și îngrijești sămânța unei flori, oferindu-i apă în fiecare zi și așteptând cu răbdare să se dezvolte, astfel încât să te poți bucura mai apoi de mireasma ei, așa ne dorim să fructificăm și noi procesul de învățare a elevilor și să le deschidem porțile către universul Rompetrol.
Termenul "fraternizare" se referă în general la stabilirea unei relații fraterne sau prietenoase între două sau mai multe grupuri. Acest termen ne-a inspirat în demersul nostru de o construi o relație fraternă în lumea educațională prin proiectul pe care l-am numit „Fraternizarea claselor Rompetrol” - un proiect care are în vedere crearea de legături strânse și un schimb constructiv de experiență între elevi, profesori și echipa Rompetrol.
Pornind de la acest concept și de la realitatea că doar 8 licee din România oferă specializarea în chimie industrială, un domeniu cheie pentru activitatea noastră, am identificat două clase cu această specializare, ambele la licee care poartă același nume, și ne-am gândit să inițiem o experiență de fraternizare între aceste clase. Proiectul aduce împreună elevi, profesori și colegi din compania noastră care doresc să transmită mai departe din energia și cunoștințele lor.
Fraternizarea creează pentru elevi și profesori ocazia să viziteze liceele și să facă împreună două vizite tehnice, în cele două rafinării, Petromidia din Năvodari și Vega din Ploiești, operate de grupul Rompetrol.
Așadar, elevii și profesorii claselor a XI-a de chimie industrială de la Liceele Tehnologice Lazăr Edeleanu din Năvodari și Ploiești au avut ocazia să împărtășească din experiențele lor curriculare și extracurriculare, aducând împreună două comunități academice într-un schimb constructiv. Vizitele tehnice în rafinăriile noastre au adus o dimensiune practică, oferindu-le oportunitatea de a înțelege mai bine domeniul energiei, pentru care se pregătesc de pe băncile școlii. Pe parcursul celor două vizite, acești viitori specialiști au avut ocazia să interacționeze cu profesioniști din domeniu, colegii noștri pasionați, care au împărtășit cu entuziasm din cunoștințele lor și i-au ghidat în această călătorie de cunoaștere.
Pe lângă partea tehnică, excursia în sine reprezintă o experiență semnificativă pentru elevi. De exemplu, pentru cei din Ploiești, care nu au avut ocazia să ajungă la mare până acum, este o oportunitate unică de a descoperi lumea dincolo de limitele locale. În plus, această excursie oferă elevilor atât o pauză de la rutina zilnică, cât și oportunitatea de a interacționa într-un mod diferit cu colegii și profesorii lor. Momentul petrecut la malul mării devine astfel nu doar un prilej de relaxare, ci și un factor important în dezvoltarea lor personală și socială.
Această inițiativă încurajează pasiunea pentru chimie industrială și sprijină formarea unei comunități incluzive pentru elevi proveniți din medii defavorizate, din licee tehnologice. Astfel, elevii au oportunitatea de a descoperi perspectivele de carieră în acest domeniu și de a schimba experiențe și cunoștințe între generații.
Pentru a simți energia evenimentului, puteți urmări video-ul pe care l-am pregătit despre Fraternizarea Claselor Rompetrol.
