Pensionarea la peste 70 de ani va fi o realitate in curand. Esti pregatit pentru o astfel de schimbare?

De HR CLUB pe 19 Ianuarie 2017

 

Cum va arata piata muncii atunci cand mai mult de jumatate dintre copii de astazi vor trai peste 100 de ani? Evolutia medicinei, imbunatatirea dietei, factori determinanti pentru o stare de sanatate generala mai buna, vor conduce la cresterea numarului centenarilor in deceniile urmatoare.

Despre solutii si metodele practice prin care ne vom adapta cariera si viata personala acestor transformari pe care le traim acum, Lynda Gratton va vorbi pe larg in cadrul unui Master Class despre viitorul muncii si rolul HR-ului in noile scenarii. Pe 6 aprilie, ea se va afla la Bucuresti, in calitate de Presedinte de Onoare al juriului Galei Premiilor de Excelenta in Resurse Umane HR Club, unde va oferi si un premiu special care va recunoaste un proiect de strategie de resurse umane adaptat la noile tendinte in munca.

Citind “The 100-year Life”, cea mai recenta carte a Lyndei Gratton si a lui Andrew Scott, profesori la London Business School, ne putem imagina mai usor schimbarile majore pe care le va produce cresterea sperantei de viata in urmatoarele decenii.

Ideea principala sustinuta de cei doi specialisti vizionari arata ca secventa clasica cu 3 etape ale vietii noastre: educatie, activitate pe piata muncii şi pensionare, vor fi inlocuite de altele mult mai dinamice. De-alungul perioadei active pe piata muncii, oamenii vor schimba mai multe roluri, functii, domenii de activitate si, astfel, aceste etape se vor multiplica si vor arata destul de diferit de la o persoana la alta. Tranzitia intre aceste etape poate fi marcata de perioade sabatice, in care ne vom reface sanatatea si starea de bine, vom investi mai mult timp in relatiile cu familia si prietenii sau ne vom preocupa de a deprinde noi aptitudini.

Nu doar ca vom fi batrani pentru mai mult timp, dar, de asemenea, vom fi tineri pentru mai mult timp. Exista un adevar in cliseele despre varsta pe care le tot auzim: “40, noul 30” sau “70, noul 60”. Daca batranetea noastra se prelungeste, este evident ca si tineretea noastra va iesi din limitele fixate pana acum, asa cum explica Lynda Gratton.

Intre timp, siguranta financiara garantata de stat este incerta daca conditiile demografice se vor schimba. Vom fi nevoiti sa muncim pana spre 80 de ani ca sa ne asiguram un pachet de pensionare decent. Pare de neconceput pentru noi acum, dar potrivit Lyndei Gratton si lui Andrew Scott, acestea vor fi realitatile in lumea hipertehnologizata pe care o intrezarim. Dar nu numai problema asigurarii unei pensii pentru 30 de ani dupa iesirea din campul muncii este obligatoriu de discutat, ci daca o perioada atat de lunga de inactivitate nu ne va afecta vitalitatea mentala si emotionala.

Inscrie-te aici la Master Class-ul care te pregateste pentru trendurile cheie care vor defini piata muncii in viitor.

Citeste si despre

In acest articol, propunem sase masuri pe care liderii le pot aplica pentru a se asigura ca angajatii lor sunt echipati cu competentele esentiale Citeste mai mult »
A 12-a editie a Galei Premiilor de Excelenta in Resurse Umane HR Club a avut loc pe 3 iunie 2020. Desfasurata in conditii exceptionale, ca Citeste mai mult »
Criza COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra muncii la nivel global, punand o presiune uriasa asupra departamentelor de Resurse Umane, care au Citeste mai mult »

JOBS

Poti consulta aici lista job-urilor de HR deschise in companiile membre HR Club. Daca esti membru HR Club si vrei sa promovezi un job din cadrul companiei tale, scrie-ne la adresa: office [at] hr-club.ro. Logheaza-te cu contul de membru HR Club si poti vedea CV-uri ale profesionistilor de HR in cautare de noi provocari. De asemenea, daca iti cauti un job, ne poti trimite CV-ul tau; acesta va fi vizibil doar membrilor HR Club, in sectiunea de CV-uri.

A&D Pharma
Bucuresti
UNIQA Asigurari
Bucuresti

Parteneri Anuali