Rezultatele sondajului HR Club "Masuri organizationale in contextul COVID-19": 30% dintre companii au implementat somajul tehnic, iar 57% iau in calcul introducerea de ture pentru reintoarcerea la birou

De HR Club pe 13 Mai 2020

Criza COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra muncii la nivel global, punand o presiune uriasa asupra departamentelor de Resurse Umane, care au fost nevoite sa gaseasca rapid solutii pentru a asigura continuitatea afacerilor, atat din punct de vedere al modului de realizare a activitatilor specifice, cat si al gestionarii costurilor.

In acest context, la initiativa membrilor comunitatii HR Club, am lansat un sondaj referitor la masurile implementate/ in curs de implementare in organizatii, legate de reducerea costurilor, precum si cele legate de reintoarcerea in activitate dupa ridicarea starii de urgenta. Am vrut sa aflam cum au fost afectate financiar companiile – dar si angajatii acestora – si cum planifica responsabilii de HR reluarea treptata a activitatii, cu respectarea regulilor de distantare sociala.

Cateva rezultate, pe scurt:

  • pentru 41,75% dintre respondenti, impactul crizei asupra veniturilor este situat intre 10-30%;
  • din totalul respondentilor, 20,39% au implementat reducerea salariilor, cel mai mare procent al populatiei afectate fiind regasit in randul managerilor (73%), iar cel mai mic in randul personalului operational (42%);
  • in 27,18% dintre companii au fost inghetate bonusurile (lunare/ trimestriale);
  • 37,86% dintre companii au inghetat cresterile salariale;
  • somajul tehnic a fost implementat in 30,69% dintre companii;
  • reducerea costurilor cu furnizorii externi a fost implementata in 76% dintre organizatii, iar reducerea beneficiilor a fost implementata in 33% dintre ele;
  • regulile actuale de lucru de acasa vor fi mentinute in 63% dintre organizatii;
  • pentru reintoarcerea la birou57% dintre organizatii iau in considerare introducerea de ture.

Rezultatele detaliate ale studiului pot fi descarcate de aici.

Sondajul a fost efectuat in perioada 27 aprilie - 5 mai 2020, pe un esantion de 103 respondenti, companii nationale si multinationale cu sediul in Romania. 15% dintre respondenti isi desfasoara activitatea in domeniul Telecom, IT&C; 13% in BPO, Shared Services; 12% in Productie (altele decat FMGC); 11% in industria serviciilor de resurse umane; 10% in FMGC; 10% in Pharma, Sanatate. Restul companiilor respondente provin din industrii precum Vanzari, Retail, Banci, Asigurari, Transport, Logistica, Petrol & Gaze, Turism, Media, Constructii etc.

Citeste si despre

Daca ai gasit macar o data informatie si inspiratie in evenimentele si resursele HR Club, atunci ajuta-ne sa le oferim in continuare! Redirectionand Citeste mai mult »
Desfasurata pe 31 martie 2021, ceremonia online transmisa in direct pe site-ul Asociatiei HR Club a fost urmarita de peste 600 de membri ai Citeste mai mult »
Ziua de 29 octombrie a debutat cu prezentarea lui Bjarte Bogsnes, Presedinte Beyond Budgeting Roundtable. Un pionier al miscarii Beyond Citeste mai mult »

Evenimente

JOBS

Poti consulta aici lista job-urilor de HR deschise in companiile membre HR Club. Daca esti membru HR Club si vrei sa promovezi un job din cadrul companiei tale, scrie-ne la adresa: office [at] hr-club.ro. Logheaza-te cu contul de membru HR Club si poti vedea CV-uri ale profesionistilor de HR in cautare de noi provocari. De asemenea, daca iti cauti un job, ne poti trimite CV-ul tau; acesta va fi vizibil doar membrilor HR Club, in sectiunea de CV-uri.

Asociatia HR Management Club

Parteneri Anuali