“Liderul portabil”, noua strategie de management al talentelor - avantaje si riscuri

De HR CLUB pe 12 Ianuarie 2018

In ultima perioada,  multe companii au inclus in centrul strategiilor lor de management al talentelor promisiunea liderului portabil, care poate fi rezumata sub formula “daca lucrezi la noi astazi, vei putea ajunge lider in alta parte, maine”. Utilizarea promisiunii de portabilitate poate atrage oameni talentati in companie, ii poate motiva si poate construi retele valoroase de alumni in afara organizatiei.

Popularitatea acestei strategii a condus la dezvoltarea universitatilor corporative si la corporatizarea universitatilor, toate promitand ca vor transforma talentele in lideri. Este mai mult decat o promisiune de invatare. Este o promisiune de transformare – aceea ca organizatia in care lucrezi iti va schimba substanta si valoarea, nu doar stilul de leadership, in moduri care vor dura si dincolo de perioada cat ai fost angajat aici.

Prin intermediul unui studiu efectuat in randul tinerilor manageri de la o scoala internationala de business, Gianpiero Petriglieri (invitatul special al Galei Premiilor de Excelenta in Resurse Umane 2018) si colegii sai au ajuns la concluzia ca exista doua cai catre portabilitate. Astfel, ei au impartit liderii portabili in:

  • „Vanatori” – cei care au o idee clara despre ce isi doresc sa devina, dar considera ca le lipsesc anumite competente si conexiuni care i-ar ajuta sa isi atinga obiectivele. Acestia se concentreaza pe cultivarea flexibilitatii – abilitatea de a se intelege bine cu diverse grupuri, de a se adapta cerintelor multor organizatii, de a fi mai versatili si mai capabili sa urmareasca oportunitatile.
  • „Exploratori” – cei care sunt mai putin siguri in privinta a ceea ce isi doresc si cine sunt ei, in esenta. Acestia considera ca le lipsesc claritatea si curajul de a-si stabili propriul drum, iar portabilitatea inseamna, pentru ei, sa devina mai hotarati, sa isi identifice pasiunea interioara si sa aleaga grupuri si organizatii care sa ii ajute sa si-o exprime si sa si-o cultive.

Descoperirea mai mult sau mai putin surprinzatoare a studiului lui Gianpiero Petriglieri a fost ca, desi combinatia de flexibilitate si hotarare pare ideala pentru un lider, niciunul dintre tinerii manageri participanti la studiu nu a fost interesat sa le cultive pe amandoua. Vanatorii sunt mai putin interesati de introspectie, in timp ce exploratorii nu apreciaza excesul de actiune si practica.

O alta capcana a strategiei de portabilitate ar putea fi faptul ca pune presiune pe talente sa fie in permanenta miscare, riscand sa ii devalorizeze pe angajatii mai putin flexibili. Mai mult, se poate crea chiar o prejudecata impotriva talentelor mai putin mobile sau care par mai legate de o anumita functie, organizatie sau regiune geografica. Astfel, organizatiile care promit portabilitate pot descuraja, fara sa vrea, dezvoltarea angajamentului fata de companie, exact genul de angajament care ii face pe lideri sa fie de incredere.

Daca vrei sa afli cum sa pui in practica ideile si cercetarile lui Gianpiero Petriglieri, vino la Master Class-ul sustinut de acesta pe 4 aprilie 2018, inaintea Galei HR Club. Afla mai multe despre invitatul nostru aici.

 

 

Sursa foto

Citeste si despre

De HR Club pe 09 Noiembrie 2018
A 14-a editie a Conferintei Nationale HR Club, EXperience Conference, a avut loc pe 25 octombrie, la Bucuresti, reunind aproape 400 de directori de (citeste mai mult...)
De HR Club pe 12 Octombrie 2018
Daca analizam modul in care se desfasoara zilele noastre la serviciu, nu este greu sa observam cateva tendinte: Ne simtim tot mai coplesiti. De (citeste mai mult...)
De HR Club pe 25 Septembrie 2018
In data de 21 septembrie 2018, comunitatea HR Club si-a ales, prin vot, noul Consiliu Director pentru mandatul 2018-2021. Dintre cei 388 de membri cu (citeste mai mult...)

Evenimente

  • Leadership
  • Performanta
  • Gala Premiilor de Excelenta HR Club
  • Leadership
  • Management
  • Performanta
  • Master Class

JOBS

Poti consulta aici lista job-urilor de HR deschise in companiile membre HR Club. Daca esti membru HR Club si vrei sa promovezi un job din cadrul companiei tale, scrie-ne la adresa: office [at] hr-club.ro. Logheaza-te cu contul de membru HR Club si poti vedea CV-uri ale profesionistilor de HR in cautare de noi provocari. De asemenea, daca iti cauti un job, ne poti trimite CV-ul tau; acesta va fi vizibil doar membrilor HR Club, in sectiunea de CV-uri.

Asociatia Daruieste Viata
Bucuresti
CIEL
Bucuresti
EUCOM Business Language
Bucuresti

Parteneri Anuali