Cum sa fii un „rock star leader”: 3 lectii de leadership extrase de Gianpiero Petriglieri din autobiografia lui Bruce Springsteen

De HR CLUB pe 29 Ianuarie 2018

Exista un tip special de sef. Genul care umple fiecare incapere cu ego-ul sau mare si cu inima sa si mai mare. Care rosteste adevaruri dificile fara a te face sa iti pierzi speranta si te motiveaza sa lucrezi mai mult si, totusi, sa te simti mai relaxat. Deseori, numim astfel de sefi "staruri rock" pentru a le sublinia popularitatea. Printre vedetele rock adevarate, insa, exista de mult timp un singur sef – Bruce Springsteen –, iar Gianpiero Petriglieri, invitatul special al Galei HR Club 2018, a extras 3 lectii despre leadership din autobiografia acestuia, pe care le vom prezenta pe scurt in cele ce urmeaza.

1. Pentru a pastra atentia oamenilor, slujeste-le imaginatia

„Tipul care sta langa tine este mai important decat crezi tu. Iar acel barbat sau acea femeie trebuie sa ajunga la aceeasi revelatie despre barbatul sau femeia care sta langa el sau ea, precum si despre tine. Sau toti trebuie sa fiti faliti, sa cheltuiti mai mult decat castigati si sa aveti nevoie de bani cash. Sau ambele.” Aceeasi combinatie intre empatie si stimulente este recomandata, in zilele noastre, de cele mai bune scoli de business.

Iar daca esti suficient de norocos incat sa ti se incredinteze misiunea de lider – adica, misiunea de a-ti folosi imaginatia in numele celorlalti – Springsteen stie exact ce ar trebui sa faci: sa fii intruchiparea mesajului „Sunt aici pentru a aduce dovezi ca acel noi mereu ambiguu, niciodata complet credibil, exista cu adevarat.”

2. Lasa scopul sa-ti ghideze munca

In timp ce tanarul Springsteen isi slefuia abilitatile in fiecare noapte in barurile din Jersey Shore, se bucura de popularitatea sa crescanda, dar simtea ca ii lipseste ceva. „O conditie a atingerii succesului este sa stii ce sa faci cu ceea ce ai si sa stii ce sa faci si cu ceea ce NU ai”, scrie el.

Scopul da sens si directie unei vieti de munca asidua, dar povestea lui Springsteen avertizeaza ca scopul nu te scuteste de chin. In viata si munca sa au existat tot felul de provocari: chinul depresiei, lupta cu demonii sai interiori; chinul talentului, lupta cu sentimentul ca ar putea face mereu mai mult; chinul de a sluji ca lider, lupta de a sprijini durerea celorlalti. Lectia este ca, daca un lider nu reuseste, de multe ori, sa inteleaga acel chin, cel putin reuseste sa il foloseasca la ceva.

3. Dragostea te va face mai bun. Reflectia te va face mai rezistent.

Trebuie sa iti cultivi constiinta de sine pentru a deveni un lider mai bun. Niciun indemn nu este mai putin discutabil decat acesta, iar o autobiografie ar putea fi usor considerata drept o incercare de a-l pune in aplicare. Dar cartea lui Springsteen reinterpreteaza fetisul constiintei de sine.

Autoreflectia, pare sa spuna Springsteen, amintind si lectia lui Hamlet, nu este pur si simplu menita sa ajute. Reflectia te tortureaza cu indoieli. Te incetineste. Nu este menita sa iti imbunatateasca prestatia. Este menita sa iti faca prestatia sa dureze. Cum? Fortandu-te sa ramai calm atunci cand ar fi mai usor sa actionezi. Determinandu-te sa ramai prezent cu intrebarile tale, astfel incat visul tau sa nu devina obsesie.

Daca vrei sa afli si alte concepte interesante despre cum sa fii un un lider mai bun, vino la Master Class-ul sustinut de Gianpiero Petriglieri pe 4 aprilie 2018, inaintea Galei HR Club. Afla mai multe despre invitatul nostru aici.

Citeste si despre

De HR Club pe 18 Iulie 2018
De saptamana trecuta, Scoala de Vara pentru studentii pasionati de resurse umane are o noua generatie de absolventi. In acest an, 20 de tineri au (citeste mai mult...)
De HR Club pe 07 Iunie 2018
Pe 5 iunie 2018 a avut loc evenimentul de lansare a proiectului “Your First Job”, organizat de HR Club in parteneriat cu Scoala de Valori. 50 de (citeste mai mult...)
De HR Club pe 16 Mai 2018
Scoala de vara HR Club Next Generation a reunit, in cele 11 editii anterioare, peste 150 de tutori si a instruit peste 210 studenti. Mai mult de doua (citeste mai mult...)

Evenimente

Bucuresti
  • Conferinta Nationala HR Club

JOBS

Poti consulta aici lista job-urilor de HR deschise in companiile membre HR Club. Daca esti membru HR Club si vrei sa promovezi un job din cadrul companiei tale, scrie-ne la adresa: office [at] hr-club.ro. Logheaza-te cu contul de membru HR Club si poti vedea CV-uri ale profesionistilor de HR in cautare de noi provocari. De asemenea, daca iti cauti un job, ne poti trimite CV-ul tau; acesta va fi vizibil doar membrilor HR Club, in sectiunea de CV-uri.

AHK Romania
Bucuresti
ENGIE Romania
Bucuresti
AgroConcept
Bucuresti
Hill International
Ploiesti

Parteneri Anuali