Cum sa fii un „rock star leader”: 3 lectii de leadership extrase de Gianpiero Petriglieri din autobiografia lui Bruce Springsteen

De HR CLUB pe 29 Ianuarie 2018

Exista un tip special de sef. Genul care umple fiecare incapere cu ego-ul sau mare si cu inima sa si mai mare. Care rosteste adevaruri dificile fara a te face sa iti pierzi speranta si te motiveaza sa lucrezi mai mult si, totusi, sa te simti mai relaxat. Deseori, numim astfel de sefi "staruri rock" pentru a le sublinia popularitatea. Printre vedetele rock adevarate, insa, exista de mult timp un singur sef – Bruce Springsteen –, iar Gianpiero Petriglieri, invitatul special al Galei HR Club 2018, a extras 3 lectii despre leadership din autobiografia acestuia, pe care le vom prezenta pe scurt in cele ce urmeaza.

1. Pentru a pastra atentia oamenilor, slujeste-le imaginatia

„Tipul care sta langa tine este mai important decat crezi tu. Iar acel barbat sau acea femeie trebuie sa ajunga la aceeasi revelatie despre barbatul sau femeia care sta langa el sau ea, precum si despre tine. Sau toti trebuie sa fiti faliti, sa cheltuiti mai mult decat castigati si sa aveti nevoie de bani cash. Sau ambele.” Aceeasi combinatie intre empatie si stimulente este recomandata, in zilele noastre, de cele mai bune scoli de business.

Iar daca esti suficient de norocos incat sa ti se incredinteze misiunea de lider – adica, misiunea de a-ti folosi imaginatia in numele celorlalti – Springsteen stie exact ce ar trebui sa faci: sa fii intruchiparea mesajului „Sunt aici pentru a aduce dovezi ca acel noi mereu ambiguu, niciodata complet credibil, exista cu adevarat.”

2. Lasa scopul sa-ti ghideze munca

In timp ce tanarul Springsteen isi slefuia abilitatile in fiecare noapte in barurile din Jersey Shore, se bucura de popularitatea sa crescanda, dar simtea ca ii lipseste ceva. „O conditie a atingerii succesului este sa stii ce sa faci cu ceea ce ai si sa stii ce sa faci si cu ceea ce NU ai”, scrie el.

Scopul da sens si directie unei vieti de munca asidua, dar povestea lui Springsteen avertizeaza ca scopul nu te scuteste de chin. In viata si munca sa au existat tot felul de provocari: chinul depresiei, lupta cu demonii sai interiori; chinul talentului, lupta cu sentimentul ca ar putea face mereu mai mult; chinul de a sluji ca lider, lupta de a sprijini durerea celorlalti. Lectia este ca, daca un lider nu reuseste, de multe ori, sa inteleaga acel chin, cel putin reuseste sa il foloseasca la ceva.

3. Dragostea te va face mai bun. Reflectia te va face mai rezistent.

Trebuie sa iti cultivi constiinta de sine pentru a deveni un lider mai bun. Niciun indemn nu este mai putin discutabil decat acesta, iar o autobiografie ar putea fi usor considerata drept o incercare de a-l pune in aplicare. Dar cartea lui Springsteen reinterpreteaza fetisul constiintei de sine.

Autoreflectia, pare sa spuna Springsteen, amintind si lectia lui Hamlet, nu este pur si simplu menita sa ajute. Reflectia te tortureaza cu indoieli. Te incetineste. Nu este menita sa iti imbunatateasca prestatia. Este menita sa iti faca prestatia sa dureze. Cum? Fortandu-te sa ramai calm atunci cand ar fi mai usor sa actionezi. Determinandu-te sa ramai prezent cu intrebarile tale, astfel incat visul tau sa nu devina obsesie.

Daca vrei sa afli si alte concepte interesante despre cum sa fii un un lider mai bun, vino la Master Class-ul sustinut de Gianpiero Petriglieri pe 4 aprilie 2018, inaintea Galei HR Club. Afla mai multe despre invitatul nostru aici.

Citeste si despre

De HR Club pe 13 Martie 2019
Pentru multe companii, costul proceselor de HR proiectate necorespunzator este de milioane sau chiar zeci de milioane de lire sterline anual. De (citeste mai mult...)
De HR Club pe 15 Februarie 2019
Cand vine vorba sa analizeze activitatea oamenilor, putine companii folosesc metode stiintifice pentru a-si determina nivelul investitiilor in (citeste mai mult...)
De HR Club pe 17 Decembrie 2018
In luna iunie a acestui an, am lansat, cu mari emotii si sperante, un proiect ambitios care si-a propus sa contribuie la diminuarea diferentelor de (citeste mai mult...)

Evenimente

JOBS

Poti consulta aici lista job-urilor de HR deschise in companiile membre HR Club. Daca esti membru HR Club si vrei sa promovezi un job din cadrul companiei tale, scrie-ne la adresa: office [at] hr-club.ro. Logheaza-te cu contul de membru HR Club si poti vedea CV-uri ale profesionistilor de HR in cautare de noi provocari. De asemenea, daca iti cauti un job, ne poti trimite CV-ul tau; acesta va fi vizibil doar membrilor HR Club, in sectiunea de CV-uri.

Romanian Software
Bucuresti
UNIQA Asigurari
Bucuresti
Stein & Partner
Bucuresti

Parteneri Anuali