De ce alegem lideri care au raspunsuri inselator de simple?

De HR CLUB pe 22 Februarie 2018

Pentru oamenii aflati in dificultate, in vremuri tulburi, liderii cei mai putin rationali au cea mai mare putere de atractie. Aceasta teorie veche de o suta de ani isi are originile in lucrarile lui Sigmund Freud – si, daca trebuie sa recurgeti la ea pentru a explica ascensiunea unui lider, nu este o veste buna. In acest articol publicat in Harvard Business Review, Gianpiero Petriglieri, invitatul special al Galei HR Club 2018, ne explica de ce.

Desi cei mai multi oameni il asociaza pe psihologul vienez cu ideile sale controversate despre mintea inconstienta, sexualitate si nevroze, putini stiu ca acesta a conceput si una dintre cele mai durabile si validate teorii despre leadership.

Freud considera ca grupurile amplifica emotiile si inhiba gandirea critica. Cand oamenii se aduna in numar mare, sunt mult mai inclinati sa se lase cuprinsi de o teama comuna sau sa fie entuziasmati de o credinta comuna decat sa se angreneze in solutionarea rationala a problemelor. Grupurile, observa el, sunt dornice sa ii urmeze nu pe cei care prezinta cea mai corecta imagine a realitatii, ci pe cei care reflecta cel mai clar idealurile pretuite de catre membrii grupului. Si, cu cat este mai dificila realitatea grupului, cu atat mai mult se separa de ea aceste idealuri.

Pe scurt, ceea ce determina grupurile sa-si aleaga liderii nu este ratiunea, ci mai degraba o forta care se opune in intregime ratiunii: dorinta. Chiar daca grupurile pot impartasi un fel de dragoste pentru un lider idealizat, "liderul insusi nu are nevoie sa iubeasca pe nimeni altcineva", avertizeaza Freud. "El poate fi extrem de abil, absolut narcisist, increzator in sine si independent". Oamenii pot iubi, totusi, un astfel de lider – atata vreme cat grupul continua sa pretuiasca idealul pe care il reprezinta liderul si atata vreme cat liderul poate continua sa-l sustina in mod credibil.

Dar, cum realitatea nu poate fi ignorata sau contrazisa prea mult timp, liderii care inspira cel mai mult entuziasm alimentand dorintele puternice ale grupurilor provoaca si cea mai mare deziluzie atunci cand aceste dorinte nu se materializeaza. Si, cand se intampla asta, rareori dam vina pe noi insine pentru ca am avut sperante irationale. In schimb, dam vina pe lider pentru ca nu a fost suficient de bun – sau pentru ca nu mai este bun.

Ca toate teoriile, nici aceasta teorie a lui Freud nu se aplica universal. Se potriveste grupurilor aflate sub amenintare, in care coeziunea nu este asigurata de un scop comun si nici nu este asigurata de institutii de incredere. Cu alte cuvinte, se potriveste circumstantelor pe care multi dintre noi le traim in zilele noastre.

Conform unui numar tot mai mare de cercetari recente, cu cat simtim mai multa incertitudine, mai ales in ceea ce priveste identitatea, relatiile si viitorul nostru, cu atat suntem mai vulnerabili la apelul linistitor al liderilor care promoveaza una dintre cele mai simple si mai periculoase „povesti”:

Noi suntem buni, iar ei sunt rai.

Este un "noi" definit abrupt, superficial si ingust, menit sa construiasca un zid intre cei care il sustin si oricine altcineva. Narcisismul si dezbinarea, a inteles Freud, nu sunt defecte ale unui anumit tip de leadership; ele sunt chiar ceea ce il defineste si il face atragator.

Este naiv sa obiectam, asa cum fac unii critici, ca acesta nu este leadership real. La fel, este o greseala sa ne distantam de el, ca si cum numai oamenii cu un anumit tip de personalitate sau care fac parte dintr-o anumita clasa ajung sa aprecieze lideri care arata asa cum ei insisi si-ar dori sa fie.

Propriile noastre teorii despre leadership se pot baza, de asemenea, pe dorinte personale. Atunci cand scriitorii lauda liderii blanzi, grijulii, deschisi si iubitori de proceduri, ei nu neaga ceea ce inseamna "leadership real" mai mult sau mai putin decat alegatorii furiosi care admira un candidat populist agresiv sau membrii unui consiliu de administratie care prefera directorii carismatici.

La urma urmelor, Liderul Bland este doar un Lider Maret intr-o alta postura. Ambii sunt indivizi carismatici care transmit o viziune si ii influenteaza pe ceilalti, iar noi continuam sa apreciem asta in loc sa ne punem in garda. Si nu ar trebui sa fim surprinsi atunci cand liderii aspiranti care fac apel la judecata noastra, mai degraba decat la dorintele noastre, nu sunt vazuti ca fiind sanatosi si rationali, ci lipsiti in totalitate de abilitati de leadership.

La fel ca intr-o idila romantica, leadership-ul ar putea fi construit mereu din iluzii, dar asta nu inseamna ca nu are consecinte serioase. Cand isi aleg liderii, grupurile pot parea ca isi pierd mintile. Dar este mai corect sa spunem ca tocmai atunci dezvaluie ceea ce au in minte.

Daca iti plac articolele si cercetarile lui Gianpiero Petriglieri despre leadership, vino sa il vezi live la Master Class-ul sustinut de acesta pe 4 aprilie 2018, inaintea Galei HR Club. Afla mai multe despre invitatul nostru aici.

                                                                        

Citeste si despre

De HR Club pe 14 August 2019
Cum pot companiile sa creeze valoare si sa obtina un avantaj competitiv in aceste vremuri caracterizate printr-o mare complexitate? In medie, (citeste mai mult...)
De HR Club pe 15 Iulie 2019
In perioada 1-12 iulie 2019, sediul HR Club a fost un loc al tineretii, curiozitatii si dorintei de a afla cat mai multe despre ce inseamna (citeste mai mult...)
De Florina Dinca pe 11 Iulie 2019
Pregatim primul studiu despre "Starea functiunii de HR in Romania", la 30 de ani de la Revolutie si 15 ani de existenta oficiala a HR Club. Stay (citeste mai mult...)

Evenimente

Bucuresti
  • Leadership
  • Management
  • Performanta
  • Conferinta Nationala HR Club

JOBS

Poti consulta aici lista job-urilor de HR deschise in companiile membre HR Club. Daca esti membru HR Club si vrei sa promovezi un job din cadrul companiei tale, scrie-ne la adresa: office [at] hr-club.ro. Logheaza-te cu contul de membru HR Club si poti vedea CV-uri ale profesionistilor de HR in cautare de noi provocari. De asemenea, daca iti cauti un job, ne poti trimite CV-ul tau; acesta va fi vizibil doar membrilor HR Club, in sectiunea de CV-uri.

Romanian Software
Bucuresti
UNIQA Asigurari
Bucuresti
Stein & Partner
Bucuresti

Parteneri Anuali