Simplitatea digitala - solutia inteligenta pentru paradoxul productivitatii

De HR Club pe 14 Octombrie 2019

Robert Solow, laureat al Premiului Nobel pentru economie, este cunoscut si pentru afirmatia sa din 1987: „Putem vedea era computerului peste tot, mai putin in statisticile de productivitate”. Cele mai recente cercetari ne arata ca nici in prezent nu suntem departe de acest paradox.
 
Ne aflam in zorii unei noi epoci tehnologice, caracterizata prin cresterea exploziva a datelor, conectivitatii si puterii de procesare. In comparatie cu sistemele industriale din trecut (baze masive de date de HR, ERP si CRM), tehnologia de astazi este mai flexibila si propice colaborarii si analizei datelor.
 
Daca organizatiile vor reusi sa combine noile abordari digitale cu ceea ce noi numim „simplitate inteligenta”, vor descatusa puterea latenta a tehnologiei si a oamenilor lor. Simplitatea inteligenta se bazeaza pe premisa ca organizatiile sunt cel mai productive atunci cand utilizeaza inteligenta angajatilor lor. Simplitatea inteligenta incearca sa deblocheze productivitatea prin crearea unui mediu in care angajatii sunt capabili sa-si exercite autonomia si sa lucreze impreuna. Autonomia valorifica flexibilitatea si agilitatea oamenilor, in timp ce cooperarea inmulteste efectele eforturilor lor prin sinergie.
 
Simplitatea inteligenta si digitalul functioneaza bine impreuna. Tehnologiile digitale faciliteaza autonomia si cooperarea, iar simplitatea inteligenta rezolva componenta sociologica – modul de efectuare a muncii – care lipseste adesea in integrarea tehnologiei. Impreuna, tehnologiile digitale si simplitatea inteligenta pot ajuta la rezolvarea paradoxului productivitatii.
 

Solutia digitala

Tehnologiile digitale pot ajuta la reducerea costurilor tranzactiilor externe si interne. Flexibilitatea lor – insotita de puterea simplitatii inteligente – permite o cautare mai rapida a informatiilor, o coordonare mai usoara, procese simplificate si o sincronizare mai buna atat in interiorul, cat si in afara organizatiilor.
 
Tehnologiile digitale permit companiilor sa-si imbunatateasca productivitatea in doua moduri: prin imbunatatiri hard care maresc semnificativ eficienta echipamentelor si proceselor „inteligente” si prin imbunatatiri soft care cresc eficienta oamenilor ce lucreaza impreuna.
 

Simplitatea inteligenta si simplitatea digitala

Simplitatea inteligenta este construita in jurul a sase „reguli inteligente” care deriva din teoria jocurilor, sociologie, observarea realitatii si aplicatii dovedite in practica. Acestea permit angajatilor sa realizeze judecati critice, sa echilibreze compromisuri complexe si sa vina cu solutii creative la noile probleme. Iti reamintim, pe scurt, care sunt cele 6 reguli (le poti vedea detaliate in articolul nostru anterior):
 1. Ajutati oamenii sa inteleaga mai bine ce fac colegii lor.
 2. Dati mai multa putere oamenilor care sunt integratori.
 3. Extindeti cantitatea de putere disponibila.
 4. Cresteti nevoia de reciprocitate.
 5. Faceti angajatii sa simta umbra viitorului.
 6. Recompensati persoanele care coopereaza.
Nu exista nimic digital, in sine, in aceste reguli inteligente, insa tehnologiile digitale le pot activa pe multe dintre ele (vezi ilustratia de mai jos).
 • Digitalul este deosebit de eficient in a intelege ce fac oamenii (regula 1), deoarece faciliteaza transparenta, schimbul de date si comunicarea rapida.
 • Executivii pot identifica integratorii care actioneaza efectiv de-a lungul ierarhiilor interne, analizand traficul de informatii (regula 2).
 • Iar integratorilor li se poate acorda o noua putere (regula 3) sub forma accesului la datele angajatilor sau responsabilitatea administrarii unui forum online intern. De asemenea, in organizatiile matriceale, datele si instrumentele digitale pot imputernici executivii care altfel ar putea crede ca au pierdut autoritatea dupa o reorganizare.
 • La fel cum datele pot ajuta la identificarea integratorilor, acestea pot ajuta la identificarea persoanelor care nu coopereaza si pot fi utilizate pentru a evalua performanta atunci cand mai multe echipe impartasesc responsabilitatea pentru un rezultat (regula 4).
 • Instrumentele digitale pot crea bucle de feedback astfel incat angajatii sa devina mai responsabili pentru actiunile lor (regula 5).
 • Nu in ultimul rand, aceste instrumente pot ajuta la recompensarea celor care coopereaza prin masurarea colaborarii online sau evaluarea participarii la luarea deciziilor in ierarhii (regula 6).
 

Contextul conteaza

Digitalul nu este un panaceu. Pe cont propriu, instrumentele digitale nu pot promova cooperarea si autonomia. La fel ca instrumentele IT traditionale, digitalul poate consolida modelele existente de ineficienta corporativa. De exemplu, usurinta utilizarii si flexibilitatea pot duce la proliferarea de instrumente incompatibile si interfete de utilizare concurente. De asemenea, cresterea exponentiala a datelor digitale poate face dificila separarea semnalelor de zgomot.
 
Care este atunci cea mai buna modalitate de a combina instrumentele digitale si simplitatea inteligenta? Pentru inceput, aplicarea simplitatii inteligente in organizatie nu este deloc simpla. Spre deosebire de start-up-urile digitale, majoritatea organizatiilor au decenii de practici si traditii incorporate in inconstientul lor colectiv. Cele sase reguli inteligente vor cere managerilor acestor organizatii sa gandeasca si sa lucreze diferit.
 
Cand consiliem companiile pe tema simplitatii inteligente, le sugeram sa inceapa cu punctele lor vulnerabile si sa-si imagineze ce diferenta va face cooperarea. Punctele vulnerabile pot fi procese care se blocheaza sau componente redundante sau invechite ale matricei organizationale. In continuare, le cerem companiilor sa identifice obstacolele care stau in calea cooperarii. Care sunt, cu alte cuvinte, obiectivele, resursele si constrangerile care fac comportamentele actuale sa para rationale?
 
Odata ce inteleg aceste obstacole, companiile pot gasi modalitati de a schimba contextul pentru a face ca angajamentul si cooperarea sa fie utile angajatilor. Schimbarea contextului implica aproape intotdeauna schimbarea unor aspecte ale organizatiei, precum sistemele de bugetare, evaluare si recompensare, drepturile de decizie si, bineinteles, instrumentele digitale. Atunci cand sunt integrate corect in organizatie, instrumentele digitale pot deveni coloana vertebrala a cooperarii.
 
Dupa cum a scris Paul Krugman, „Productivitatea nu este totul, dar pe termen lung este aproape totul.” In ultimul secol, birocratia a fost, poate, pretul care a trebuit platit pentru expansiunea economica rapida si cresterea productivitatii. Dar, odata cu incetinirea cresterii productivitatii, este timpul sa reexaminam principiile dupa care se conduc corporatiile. Ierarhiile si regulile rigide ale erei industriale si-au urmat cursul, dar au devenit perimate. Simplitatea inteligenta, sustinuta de instrumentele digitale, poate ajuta la descatusarea productivitatii si angajamentului, atat de mult dorite si cautate in economia moderna.
 
In acest proces, companiile pot crea un nou contract social cu angajatii lor. Prin aplicarea celor 6 reguli simple si prin implementarea inteligenta a instrumentelor digitale, companiile le pot oferi angajatilor lor un sentiment de autonomie si de comunitate care lipseste de mult timp, in multe medii organizationale. Acest contract social va fi construit pe noi stiluri de management – mai mult coaching si mai putine directive – si pe noi modalitati de lucru. Pentru prima data dupa mult timp, companiile au sansa de a-si imbunatati atat activitatea, cat si relatia cu angajatii lor.
 
► Pe 30 octombrie, afla direct de la Yves Morieux, invitatul principal al HR SmART Conference, cum sa aplici cele 6 reguli simple si inteligente in organizatia ta! Yves va sustine prezentarea “Smart Simplicity - 6 Simple Rules” in cadrul sesiunii plenare, precum si masterclassul “The Social Science in Smart Ways of Working”. Rezerva-ti locul aici.
 
Articol tradus si adaptat dupa https://www.bcg.com/publications/2016/technology-digital-people-organization-smart-solution-productivity-paradox.aspx, autori: Elsy Boglioli, Vanessa Lyon si Yves Morieux.

Sursa foto

Citeste si despre

Noutatea absoluta a anului 2024 este Board 20 sau Board 2.0 HR Club. 
Pe 4 aprilie 2024, peste 350 de membri ai comunitatii HR Club s-au reunit in decorul spectaculos al Gradinii Alhambra pentru a sarbatori castigatorii Citeste mai mult »
Aproape 400 de membri ai comunitatii profesionistilor in Resurse Umane au participat la Share|Care|Dare Conference, a 19-a editie a Conferintei Citeste mai mult »

JOBS

Poti consulta aici lista job-urilor de HR deschise in companiile membre HR Club. Daca esti membru HR Club si vrei sa promovezi un job din cadrul companiei tale, scrie-ne la adresa: office [at] hr-club.ro. Logheaza-te cu contul de membru HR Club si poti vedea CV-uri ale profesionistilor de HR in cautare de noi provocari. De asemenea, daca iti cauti un job, ne poti trimite CV-ul tau; acesta va fi vizibil doar membrilor HR Club, in sectiunea de CV-uri.

Genpact
Bucuresti
Accace
Timisoara
Accace
Bucuresti

Parteneri Anuali